Izgradnja autoputa

Dragana Keleč
Izgradnja autoputa

Nema sumnje da vlada veliko interesovanje za izgradnju autoputeva u Srpskoj, a posebno za dionicu autoputa Banjaluka - Doboj.

Za one koji se raduju ekonomskom i privrednom razvoju RS stižu pozitivne vijesti, a to je da je Vlada RS dala saglasnost na potpisivanje ugovora sa slovenačkom "CPM Maribor" o koncesiji za izgradnju ove dionice, tako da bi ugovor o izvođenju radova trebalo da bude završen već do 20. septembra.

Izlaskom "Štrabaga" iz projekta gradnje autoputa Banjaluka - Doboj bilo je neminovno da će njegova gradnja biti odgođena.

Ipak, prema najavama ministra saobraćaja i veza RS Nedeljka Čubrilovića, čim ugovor o izvođenju radova bude završen, počeće se sa radovima, a to bi trebalo da bude već krajem septembra ili početkom oktobra.

Sam ugovor o koncesiji za izgradnju dionice autoputa Banjaluka - Doboj ne razlikuje se bitno od ranije postignutog ugovora sa "Štrabagom", osim što je od novih izvođača potrebno da u roku od 60 dana dostave dokaz da posjeduju novac za izgradnju.

Ali, prema riječima ministra Čubrilovića, već postoje informacije da su sredstva obezbijeđena, tako da ne bi trebalo da bude problema, niti da se dugo čeka na dalje radove.

Prema Zakonu o koncesijama i ugovoru koji je postignut, koncesionar obezbjeđuje 300 miliona evra, ali i više ako bude potrebno. Iako stoji činjenica da je za izgradnju ovog autoputa izgubljeno dosta vremena, tačnije tri godine, koliko su i trajali pregovori sa "Štrabagom", ne treba ni zanemariti jednu bitniju činjenicu, a to je da se od autoputa ne odustaje. To je, ipak, veliki uspjeh, u vrijeme kada je ekonomska kriza uništila mnoge planove i poduhvate u svijetu.

Uprkos raznim spekulacijama, za ovaj autoput već je odrađeno dosta posla, a možda je i najvažnije to što su riješeni imovinsko-pravni odnosi. To bi značajno trebalo da utiče na dinamiku gradnje autoputa, jer je poznato da su neriješeni imovinski odnosi upravo bili jedan od najvećih problema u toku izgradnje autoputa Banjaluka - Gradiška.

Nadamo se da se opet neće dosta vremena potrošiti na dogovaranje i pregovaranje, da će firma koja preuzme izgradnju, preuzeti i odgovornost, te da će sve teći po planu. Jednostavno, nadamo se da je sada izabran pravi izvođač radova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana