Izetbegovići

Goran Maunaga

U pravu su politički analitičari i pošteni parlamentarci kada kažu da nije čudo to što je Bakir Izetbegović za memorijale u čast svog oca Alije Izetbegovića u ovoj godini izdvojio više od 20.000 maraka.

Iako je to presedan, jer se nešto takvo nikad do sada nije desilo i iako se radi o izuzetno lošoj poruci osiromašenom stanovništvu BiH, to od Izetbegovića zaista ne čudi kad se ima u vidu da je on do sada na toj funkciji radio mnogo gore stvari od poklanjanja narodnog novca evociranju uspomena na ime i djelo svog oca.

Ne treba da zaboravimo da je Izetbegović mlađi svojevremeno na zasjedanju Generalne skupštine UN govorio u lično ime o problemima u arapskom svijetu navodeći da se obraća "našim prijateljima koji se bore u Siriji".

Ne samo da tu nije iznio ni stavove većine samih Bošnjaka, nego je, kao da je državnik neke od arapskih zemalja, prekršio Ustav BiH zanemarujući način funkcionisanja Predsjedništva BiH i nipodaštavajući stav predstavnika ostalih naroda.

Treba se sjetiti i fotografije na kojoj Bakir sa delegacijom egipatskih opozicionara pokazuje četiri prsta, simbol radikalno-islamističkih boraca, što je dovelo do toga da je MIP Egipta uložio diplomatko-protestnu notu.

Ne treba zaboraviti ni da je on veličao tursku okupaciju poručujući da su odnosi između BiH i Turske "bratski i neraskidivi" i da su zasnovani na "zajedničkoj istoriji, kulturi i tradiciji", frizirajući istorijske činjenice i navodeći da "Turska i BiH imaju zajedničku prošlost i, akobogda, zajedničku budućnost".

To je samo dio njegovih ispada, a svi oni, zaključujući sa ovom posljednjom otimačinom našeg novca za veličanje Alije Izetbegovića, na fonu su tvrdnje Redžepa Tajipa Erdogana u vrijeme dok je bio premijer Turske, kad je izjavio da mu je Alija Izetbegović rekao da mu BiH ostavlja u amanet.

Na stranu čak i to što je Alija više nego sporan kao istorijska ličnost, nigdje na svijetu nema toga da visokopozicionirani sin sa te pozicije i na takav način održava uspomenu na svog oca.

Odatle, eto, velikovezirsko ponašanje Bakira Izetbegovića, a tu silovitost i bezobrazluk mogu da mu oduzmu samo oni koji su mu je i dozvolili - njegovi glasači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana