Izetbegovićevo miniranje BiH

Vedrana Kulaga Simić

BiH je zakoračila u veliku krizu. Veoma opasnu i krajnje nepotrebnu pod dirigentskom palicom bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Potvrda ranije najave da će biti pokrenuta revizija tužbe protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, koju Izetbegović danima uporno gura i za koju nema saglasnost niti jedne institucije u zemlji, uzdrmala je dejtonske temelje na kojima počiva BiH. Toga je svjestan i Izetbegović, jer je među prvima priznao da će slanje zahtjeva za reviziju tužbe protiv Srbije izazvati duboku krizu i nove turbulencije, ali to ga nije zaustavilo da i dalje radi na, ispostavilo se, privatnoj tužbi.

Vjerovatno i sam u podsvijesti zna da radi suprotno zakonima i propisima, jer zahtjev za reviziju kao prvo treba da počiva na novim dokazima koji su u ovom slučaju više nego upitni, a kao drugo da bude verifikovan odlukom Predsjedništva BiH, a ne da iza njega stoji samo jedan njegov član i jedan stranački lider, koji se skriva iza leđa nevladinih organizacija i vjerskih poglavara.

Svojim suludim potezom pokazao je da on radi upravo ono za šta godinama optužuje RS i njene zvaničnike - ruši ustavni poredak, Dejtonski sporazum i dejtonsku BiH. Svjesnim ignorisanjem i zaobilaženjem institucija BiH, na prvom mjestu Predsjedništva BiH, pogazio je godinama unazad davane izjave u kojima se kleo u BiH i doveo je na ivicu ambisa. I to ne samo BiH, koja se nikada nije ni odmakla od ambisa, nego i odnose sa zemljama regiona.

Izetbegović, jednostavno, ide glavom kroz zid, ne birajući način kako da sprovode u djelo ciljeve i ideje koje malo ko osim njega, i ratnih lidera koje je okupio da bi ga ohrabrili u tom potezu, može i da razumije.

Srpski predstavnici, bilo da su u vlasti u RS ili na nivou BiH, sada više nego ikada moraju učvrstiti jedinstvo i pripremiti zakonit i legalan odgovor na rušilačke poteze najvećeg bošnjačkog političkog autoriteta.

Ako je Izetbegoviću stvarno, kao što priča, stalo do BiH i do stabilnosti u regionu, to može pokazati cijepanjem nelegitimnog zahtjeva za reviziju prije nego što ga po nelegalnom agentu Sakibu Softiću pošalje put Haga. To bi trebalo da prihvati i kao dobronamjeran savjet, jer ga neminovno očekuje i fijasko u Hagu. Teško je očekivati da ga poslije toga neće biti sramota da prošeta Sarajevom, kao što kaže, pokušavajući da nađe kakvo-takvo opravdanje za posljednji potez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana