Izetbegovićevi ustavni naumi

Željka Domazet

Rezolucija o ustavnim promjenama u BiH koju je usvojila SDA na svom kongresu u utorak predviđa da BiH prati tradiciju Republike BiH kao međunarodno priznate države u kojoj su predviđena tri nivoa vlasti.

Jedan nivo bi, kako predlaže ova stranka, činile opštine i gradovi, drugi pet multietničkih regija i treći, državni nivo.

Iako u SDA nisu otvoreno rekli da to znači ukidanje Dejtonskog sporazuma i entiteta, u prvom redu RS, sasvim je jasno i otvoreno najavljeno da će ova stranka pod rukovodstvom novoizabranog predsjednika Bakira Izetbegovića sve učiniti kako bi ostvarila svoj naum i ukinula Republiku Srpsku.

Činjenica je da je Izetbegović različitom kupovinom i ucjenama "poklopio" sve kadrove u stranci koji drugačije misle i po svemu sudeći sahranio demokratiju za koju se borio njegov prethodnik Sulejman Tihić, ali je sasvim  jasno i da je zaboravio to da u Srpskoj niko neće pristati na njegov naum.

Jasno je kao dan da je ponovno vraćanje na Republiku BiH ujedno vraćanje na 90-e godine i situaciju u kojoj je jedan cijeli konstitutivni narod preglasan, što je dovelo do neviđenog krvoprolića na ovim prostorima.

Za nadati se da će u Republici Srpskoj biti dovoljno pameti i mudrosti da ne nasjednu na Izetbegovićeve ustavne naume i da neće dozvoliti da se na bilo koji način krnji svetinja koju joj je u nasljeđe ostavila sva silna mladost izginula tokom rata.

Zato će biti zaista zanimljivo vidjeti kako će se SDS i PDP, koalicioni partneri SDA iz Srpske, odrediti prema ovim ustavnim idejama SDA i da li će im biti bitnija funkcija i privilegije u institucijama ove zemlje ili Republika Srpska za koju su mnogi dali živote.

Ako bi zaista SDA iskoristila srpsku neslogu i kojim čudom progurala ustavne reforme koje je zamislila, Srpska bi vrlo brzo postala druga Federacija u kojoj su Srbi svedeni na statističku grešku.

Sve u svemu, odnos prema ustavnim reformama koje zagovara SDA biće prilika da se u RS pokaže i dokaže ko je vjera a  ko je nevjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana