Izetbegovićeve tenzije

Vedrana Kulaga Simić

BiH nikako da stane na zelenu granu. Svaki pokušaj, pa i onaj najmanji, završi krahom.

Od završetka rata u ovoj zemlji prošlo je više od 20 godina, ali i dan-danas, svako malo, pojavi se neka zaostala iskrica i uzdrma još uvijek nestabilne odnose na Balkanu.

A u BiH će, u to ne treba sumnjati, i u godinama koje dolaze, kao i danas, biti tri istine o tragičnim dešavanjima i teškoj sudbini koja je pogodila ovaj dio Balkana tih nesrećnih devedesetih godina i preokrenula sudbinu i Srba i Hrvata i Bošnjaka.

Prvostepena presuda prvom predsjedniku RS Radovanu Karadžiću opet je uznemirila duhove na Balkanu, a pojedinci su dirnuli u iskru prošlosti i time doveli BiH u situaciju da vraća prošlost na scenu sadašnjosti, a da budućnost ostaje na peronu u iščekivanju boljih vremena.

Nakon brojnih izjava poslije presude Karadžiću, iz Sarajeva je odjeknula najava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da bi BiH mogla da traži revidiranje presude koju je prije devet godina donio Međunarodni sud pravde u Hagu, a u kojoj stoji da Srbija nije odgovorna za genocid u BiH.

Izetbegovićeva, u mnogo čemu, nepromišljena izjava došla je u vrijeme kada nema nikakvih novih činjenica o dešavanjima u BiH tokom rata, pa čak ni u toj prvostepenoj presudi prvom predsjedniku Srpske. Naprotiv, presudom Karadžiću potvrđene su mnoge stvari na koje srpska strana odavno ukazuje.

Predstavnici RS su jasni - pokretanje revizije ne dolazi u obzir. Pravnici su još jasniji - čak i da revizija kojim čudom bude pokrenuta, od drugačije presude nema ništa jer se u odnosu na presudu iz 2007. nije saznalo ništa novo.

Zato je jasno da je ovdje riječ o dizanju tenzija u vrijeme kada Srbija nastoji da dođe do saradnje regiona. Teške riječi ne trebaju ovoj zemlji i njenim stanovnicima, a ni Balkanu. Istina svakako da treba da bude utvrđena, ali ne samo u slučajevima kada su na optuženičkim klupama u sudovima, bilo domaćim ili stranim, pripadnici srpskog naroda.

To treba da važi i za ostala dva naroda, jer su stradali svi. I Bošnjaci i Hrvati i Srbi.

Na dvostruke aršine, nepomirljive izjave i iskrivljene istine mora biti stavljena tačka. Svako može da ima svoju verziju ratnih dešavanja, stradanja, svoje heroje, ali mora da ide naprijed. Zarad budućnosti djece i budućih pokoljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana