Izetbegovićeve rešetke

Željka Domazet

Izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će prvog čovjeka Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca "vjerovatno poslati u zatvor kao što su smijenili i ministra (ne)bezbjednosti" nikako ne bi smjela da se toleriše.

Jer, kao prvo, prvi čovjek jedne države takve prijetnje i najave ne bi smio javno izreći bez obzira na to šta privatno mislio o tome.

Izetbegović se svrstao u one koji bi željeli Zupca strpati iza rešetaka i to ne trepnuvši javno rekao što je suprotno praksi demokratskih društava.

Pored toga, jasno je potvrdio da i on i stranka kojom rukovodi (SDA) već duže vrijeme imaju debeo upliv u rad pravosuđa.

I dok su političari i analitičari iz Srpske reagovali i osudili ovu izjavu, zanimljivo je da na Izetbegovićevu prijetnju nije reagovao niko iz političkog života Sarajeva niti iko iz međunarodne zajednice koja je doskora udarala po prstima svakog onoga ko bi bilo čime najavio uticaj na rad pravosudnih institucija.

Nisu se oglasili ni čelnici pravosudnih institucija BiH koji bi po slovu funkcije koju obavljaju trebalo to da učine.

Očito je takođe da je Izetbegovićeva prijetnja razotkrila kompletnu pozadinu slučaja "Zubac" i pokazala da politika prije pravosuđa u BiH zna ko će u zatvor.

Kakvu to BiH Izetbegović želio ponašajući se kao da mu je ova zemlja "ćaćevina", jasno je kao dan. Zasigurno to nije država u kojoj živi demokratija i u kojoj se pravo i pravda podrazumijevaju.

Da Izetbegović takve tvrdnje i istupe nije smio sebi dozvoliti a da institucije koje su pozvane da reaguju ne smiju da ćute, jasno je svima onima koji iole poznaju razliku između zakonodavne, sudske i izvršne vlasti.

Dok se u BiH ovakve stvari budu tolerisale i na ovakve istupe ćutali oni koji moraju da reaguju ova zemlja će se miljama udaljavati od demokratije i tonuti u mrak jednoumlja i tiranije.

Jasno je kao dan da će sa Izetbegovićem i njemu sličnima srljati u mrak i jednoumlje u kome će pojedinci, a ne pravosuđe odlučivati ne samo o zatvorskim kaznama, nego o tuđim životima i sudbinama.

A takva zemlja nikome ne treba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana