Izetbegovićev put

Željka Domazet

Kakve je mape zamislio lider SDA Bakir Izetbegović to samo on i njemu odani kadrovi znaju. U trenutku kada su izborni pobjednici bili na pragu dogovora i kada su uzeli olovke da ga potpišu, Izetbegović je izašao sa zahtjevom aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO-u i sve je propalo.

Obećanja Briselu da će vlast u ovoj zemlji biti formirana tokom maja su sada na dugom štapu i tako se BiH nanovo osramotila pred demokratskim svijetom.

Izetbegović je osim zahtjeva za aktiviranje MAP-a zamislio i novu zavrzlamu po kojoj bi ministar odbrane bez saglasnosti i Savjeta ministara i Predsjedništva, kao jedine nadležne institucije za spoljnu politiku, mogao da progura priču o NATO-u. Pri tome je u razgovorima obezbijedio i poziciju ministra odbrane za svoju stranku, pa se stoga može samo naslućivati kakve sve zamisli ima.

Izetbegovićeva težnja da snage NATO-a postavi na Drini i zauvijek odsiječe Srbe sa ove strane rijeke od svoje matice Srbije sada je potpuno ogoljena. Ono što je naumio nije ništa drugo do oživljavanje priče nekadašnje austrougarske imperije u Prvom svjetskom ratu, koja je stavljajući granicu na Drini objavila rat Srbiji. Nije isključeno da je Izetbegović svim tim igrama u vezi sa MAP-om i NATO-om, te zahtjevom da njegov kadar upravlja Ministarstvom odbrane, te izjavama o proizvodnji oružja “za ne daj Bože” naumio neku puno ozbiljniju rabotu.

Sve ove igrarije Bakira Izetbegovića i bruka koja se u ovoj zemlji ponavlja jasan su signal svima koji su dobronamjerni da njihovi pokušaji da ne dozvole uslovljavanja ne mogu zaustaviti put ove zemlje u ambis, iz kojeg nema izlaza.

Neformiranjem vlasti BiH je dodatno zaledila svoj evropski put i najveći optimisti ne mogu prognozirati kada će EU ponovo da joj da šansu. Ako se ima u vidu činjenica da je vrlo teško predvidjeti kada će procesi u ovoj zemlji biti otkočeni, predstoji joj neizvjesna sudbina, a odredio ju je upravo Izetbegović.

Očigledno da se jelo po Izetbegovićevom receptu bez bolova u stomaku ne može jesti. Uostalom to je još jedan dokaz da je ovo nemoguća zemlja i stoga neka nam je Bog na pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana