Izetbegovićev poziv na rat

Željka Domazet

Da je BiH stalno na ivici konflikta potvrđuje iz dana u dan njena politička situacija.

I u trenucima kada se strasti smire, skoro po pravilu uzburka ih bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović, koji bi i nakon više od dvije decenije od uspostavljanja mira u ovoj zemlji nanovo da zazvecka oružjem.

Izetbegović je, naime, u jednom intervjuu na pitanje šta će uraditi ako RS raspiše referendum o otcjepljenju rekao: „Radiću ono što će raditi sve patriote ove zemlje, braniću ono na što smo stekli borbom“ te istakao i da je spreman na rat.

Dok kompletna Evropska unija nastoji da urazumi ovu zemlju da izglasa neophodne reformske zakone i dok to nastoje u BiH da urade odgovorne stranke, Izetbegović prijeti ratom Republici Srpskoj. Ako je i od Izetbegovića, zaista je previše.

Da situacija nije nimalo bezazlena pokazuje i to što su lideri vodećih partija u Srpskoj, SNDS-a, DNS-a i SP-a, pozivali partije okupljene u Savezu za promjene, koji čini vlast u institucijama BiH da bez odgađanja napuste institucije BiH i vrate se na konsultacije u RS. Tu bi sa ostalim partijama koje su prisutne u sadašnjem sazivu Narodne skupštine RS postigle dogovor o zajedničkom odgovoru na prijetnju ratom, koja je upućena iz Sarajeva.

Ni tu nije, međutim, Izetbegović stao pa bi mimo volje i srpskog naroda i bez saglasnosti hrvatskog priznao Kosovo, a ne krije želju da pospremi neke stvari u Srbiji. Isključivo njegovom krivicom više godina nije realizovana posjeta prethodnog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića BiH, a i sada kada se uveliko vode pregovori o rješavanju granice sa ovom zemljom i kada su odnosi između ove dvije zemlje koliko-toliko dobri, on bi nanovo da ih zakomplikuje i vrati unazad.

Sve dok u ovoj zemlji budu odlučivali oni kojima je poziv na oružje bliska opcija, ova zemlja neće krenuti ka boljitku. Ne budu li Izetbegović i njemu slični konačno skinuti sa političke scene i poslati u istoriju, ova zemlja će ostati beznadežan prostor iz kojeg će svi koji žele perspektivu odlaziti, a oni koji su ratovali po sirijskim ratištima na strani Islamske države nalaziti utočište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana