Izdajnici u prazno

Darko Momić

“Ništa ne kvari vlast kao loša opozicija”. Ko god je gledao prošlonedjeljnu posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske koja je trajala do u sitne sate mogao je da se uvjeri u to koliko je loša opozicija i sljedstveno tome zaključi i kakva je vlast.

Ali tema ovog komentara nije posebna sjednica NSRS, već redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH održana istoga dana u Sarajevu i ponašanje opozicionih poslanika u tom parlamentarnom domu. A ponijeli su se, budi bog s nama, kao da je od njih traženo da povuku poteze koji će ići direktno u prilog tvrdnjama o njihovom izdajničkom karakteru. Podržavajući prvo da se prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH razmatra po hitnoj proceduri, a potom i sam tekst zakona, po dva poslanika SDS-a i PDP-a zajedno sa “kolegom” iz SDA Adilom Osmanovićem obezbijedili su entitetsku većinu za pomenuti zakon koji je predložio Dragan Mektić, a koji je usvojen sa 24 glasa.

Šta to znači? Znači da su poslije samo devet dana od usvajanja zaključaka NSRS za koje su glasali poslanici i SDS-a i PDP-a, a koji kažu da zvaničnici iz Srpske na nivou BiH neće učestvovati u odlučivanju zbog sporne odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa poljoprivrednim zemljištem RS, prekršili zaključke ili narodnim jezikom - pljunuli, pa polizali. Još gore je što je u tih devet dana na poziv srpskog člana Predsjedništva BiH u Istočnom Sarajevu održan sastanak svih srpskih zvaničnika u institucijama BiH kome je, između ostalih, prisustvovao i predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija zbog čega je njegovu ostavku tražio lider SDA Bakir Izetbegović.

I poslije svega toga, poslanici SDS-a i PDP-a ne samo da su podržali, nego predložili zakon koji za rezultat treba da ima upravo smjenu Milana Tegeltije. Naprosto ne dolazi do mozga takav politički autizam i takvo davanje autogolova, jer bez obzira na katastrofalno stanje u pravosuđu i nepovjerenje javnosti u treći stub vlasti, trenutak koji su izabrali da predlože pomenuti zakon je političko samoubistvo s predumišljajem.

Da po njih bude veće zlo, već sada je jasno da zakon neće proći Dom naroda BiH u kojem SNSD sa svoja četiri delegata ima kontrolni paket bez koga nije moguće usvojiti ni pomenuti zakon, ni bilo koji drugi akt. Što opet znači da su SDS-ovci i PDP-ovci ispali izdajnici u prazno. I tačka.

E sad, drugo je pitanje da li su poslanici SDA u NSRS u decembru 2018. godine svjesno glasali za to da SNSD ima četiri delegata u Domu naroda sa dugoročnim planom da ih u budućnosti (koja je evo stigla) mogu optužiti da su “kočničari reformskih procesa i bla, bla, bla...” i da traže od onih čiji su miljenici da potegnu bonska ovlašćenja.

Elem, opasno je ako u SNSD-u nisu prepoznali da ne treba vjerovati SDA ni kad ti darove nosi, ni kad za povećanje akciza glasaš. A opozicija? Koja crna opozicija?! Ona što ne zna šta je metrologija, a šta meteorologija...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana