Izdaci za medalju

Vedrana Kulaga Simić

BiH u mnogim stvarima kaska za zemljama regiona, ali ono po čemu je ubjedljivo prva na tronu su izdaci za sve i svašta koji dostižu vrtoglave iznose, naročito u poređenju sa opštim stanjem u zemlji.

Na platnoj listi budžeta institucija BiH su razne agencije, direkcije, kancelarije, ministarstva, instituti, službe, kao i druge ustanove koje godišnje spiskaju milione maraka na plate, naknade, materijalne troškove, nabavke, popravke,  službena vozila i na kraju i obaveze koje imaju po osnovu članstva u raznim međunarodnim organizacijama.

Ti troškovi su, koliko-toliko, javni, ali ono što bi mnoge trebalo da kopka je činjenica da pojedinci više od dvije godine ne žele da kažu da li BiH ima ikakve koristi od toga što su njene institucije dio tih međunarodnih organizacija.

Ali, sudeći po informacijama iz nadležnih institucija, to nikoga ne zanima. Rokovi za dostavljanje odgovora su davno prošli, prozvani ih ignorisali i nikome ništa.

Takva politika ne smije da bude dozvoljena u ovoj zemlji, ako već iz džepova poreskih obveznika svake godine odlazi mnogo novca za finansiranje rada tih i drugih institucija.

Ako već imaju tu privilegiju da imaju toliko novca u budžetu svake godine, morali bi barem da se udostoje da kažu da li od toga ova zemlja i ovaj narod ima ikakve "vajde".

Ovako, dok svi ćute, može se pretpostaviti samo da mute, ali je pitanje i dalje šta. Da ne bi bilo pogrešnog rasuđivanja i osuđivanja, svi bi morali da jasno kažu za šta troše novac iz budžeta i da li od toga ima ikakve koristi. Ako ima - Bogu hvala, a ako ne - onda je to druga priča, koja za sobom povlači mnoge druge.

Odavno je jasno da institucije BiH novac koji dobiju u kasu mahom troše za plate i naknade, ali nije nepoznato ni to da ima slučajeva da se taj novac koristi i za odlazak na more u vrijeme godišnjih odmora ili da se počasti društvo u nekoj od kafana ili restorana nakon "teškog" radnog dana.

Mnogo institucija, mnogo zaposlenih i mnogo novca odlazi za pokrivanje računa koje oni naprave. Ako već nema dovoljno volje da bude ispitana opravdanost brojnih agencija i drugih institucija, za koje mnogi godinama tvrde da nisu opravdale očekivanja i nisu dale željene rezultate, onda mora barem da bude volje da njihovi računi budu dostupni crno na bijelo.

Ako i jesu ovoliko enormni, neka barem budu opravdani, ali teško da je to izvodljivo u zemlji kakva je BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana