Izdaci i štednja

Vedrana Kulaga Simić

BiH u većini stvari kaska za zemljama regiona i Evrope, osim po potrošnji iz budžetske kase, dok je po broju rukovodilaca, savjetnika, saradnika i saradnika svih tih saradnika daleko je ispred većine evropskih država.

Odavno mnogi prstom upiru u pojedine kancelarije, agencije i druge institucije BiH, naglašavajući da je došlo vrijeme da se podvuče crta i vidi šta je od svega toga potrebno ovoj zemlji, a šta treba prepustiti istoriji.

Međutim, sve ukazuje na to da će cijela priča, nažalost, stati samo na tom upiranju prstom i pustim izjavama jer za takve rezove nema potrebne volje na tom nivou vlasti.

To potvrđuje i Nacrt okvirnog dokumenta institucija BiH u kome jasno piše da će i u iduće tri godine iz kase stotine miliona KM završiti u džepovima administracije, salonima automobila i druge robe, restoranima, putovanjima i ko zna gdje sve ne.

Privreda i realni sektor u BiH sve teže izdržavaju taj teret na svojim leđima. Pitanje je dana kada će pokleknuti jer za jednu zemlju kao što je BiH tolika administracija je više od luksuza.

Tolike agencije, kancelarije, uprave samo su potrošači koji budžeti služe samo za isplatu plata i naknada zaposlenih, a ne doprinose boljem sutra onih kojih ih, htjeli to ili ne, finansiraju.

Mnoge od tih institucije njih nisu ispunile ni osnovne zadatke, a imale su za to godine i godine i zašto onda da i dalje postoje.

Možda bi novac koji oni troše pomogao nekoj drugoj instituciji da bolje odrađuje svoje zadatke.

Možda bi taj novac i te kako dobrodošao privredi koja vapi za subvencijama ili možda ostao u kasi za ne daj bože.

Ali ne.

Sve su prilike da ćemo još godinama i godinama gledati kako desetine miliona KM završavaju samo u džepovima onih koji su imali znanja, sreće da dobiju posao u tim ustanovama. Prostora za uštede i te kako ima, ali nema volje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana