Izborni porazi

Vedrana Kulaga Simić

BiH je juče “obilježila” godinu od kada su birači posljednji put ispunili svoju građansku dužnost, došli te oktobarske nedjelje na birališta i na listiću zaokružili pojedince i stranke za koje su ocijenili da će moći da ih izvedu na bolji put, ne sluteći da će, čak i nakon 12 mjeseci, slušati i gledati na pojedinim pozicijama “stare” funkcionere.

Republika Srpska je nastavila nakon oktobarske provjere. Pobjednici su formirali ključne institucije vlasti, što nije slučaj u FBiH i na nivou BiH, gdje još nisu pronašli formulu da volju birača jednostavno sprovedu u djelo.

I dok se već godinu vrtimo u krugu uslovljavanja i deklaracija, svoj stav o posljednjim opštim izborima dala je i Centralna izborna komisija, koja je zadužena za njihovo raspisivanje, održavanje i zaključivanje.

Rezultate do kojih su došli sumirali su u izvještaju koji je dostavljen u parlamentarnu proceduru i koji će tu čekati do daljeg, jer je neizvjesno kada će Parlament BiH početi da radi.

Izvjesno je, s druge strane, ono što piše u materijalu. A to nije ništa što već nije traženo i o čemu već nisu vođenje rasprave i polemike. Na prvom mjestu nadležni su naveli neophodnost izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, a najbolji put za to je, prema njihovom viđenju, formiranje nove radne grupe koja treba da pronađe modalitete i unaprijedi izborni proces.

BiH se godinama vrti između tih radnih grupa. Suština je da one, što se i moglo vidjeti iz dosadašnje prakse, mogu da zemlju izvedu na neki bolji put kada je riječ o sitnijim, odnosno kozmetičkim promjenama, dok krupna pitanja zahtijevaju neke druge visine.

Izborno zakonodavstvo je puno rupa i gotovo da nema onih koji misle da je sve u redu i da ništa ne treba dirati. Većina, s druge strane, ima uvijek šta da kaže za izborni proces i čime se sve pojedinci služe da promijene na kraju volju dijela birača.

Posljednjih godina ojačale su priče da BiH treba da, i u ovu oblast, uvede stvari koje je donijelo novo doba. Tu se, prije svega, misli na tehnologije koje mogu podići transparentnost i povjerenje u izborni sistem.

Međutim, za gotovo sve te stvari je potrebno zeleno svjetlo “viših” nivoa, koji trenutno ne mogu da uvedu red ni u svoje odnose.

Izborni sistem je samo jedan u nizu koji je potrebno promijeniti. Porazno je da gotovo poslije svakih izbora slušamo da u današnje vrijeme na nekim biračkim mjestima nema računara ni laptopa, a negdje čak ni struje, dok za neke druge, bezvezne stvari, “bacamo” milion, dva, tri...

Listu prioriteta je teško napraviti u BiH jer je previše problema i to se ne može skrivati, a čini se kao i da se nadležni sve manje trude da ih uopšte i skrivaju. +++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana