Izborni gubitnici

Vedrana Kulaga Simić

Da su političke stranke primamljive i mladim i starim, potvrđuje iz godine u godinu sve veći broj odštampanih stranačkih knjižica koje nove uzdanice "uvode" u svoje biografije.

Posebna su priča izborne godine kada mnogi dolaze na start trke za razne nivoe vlasti kako bi "obezbijedili bolje sutra svih građana ove zemlje". Izborna statistika pokazuje da je samo za poslaničke klupe u Srpskoj na ovogodišnjim oktobarskim izborima bilo više od 1.300 kandidata - starih i novih nada velikog niza ovjerenih stranaka za opšte izbore. Cilj je bio jasan - zauzeti jednu od 83 poslaničke fotelje koliko ih ima u Narodnoj skupštini RS.

Elem, nakon petnaestak dana, rezultati su izašli na vidjelo i pokazalo se ko je gdje. I dok su jedni oborili lične rekorde u broju osvojenih glasova, bilo je i onih koji nisu opravdali ranije povjerenje kod građana pa im je budući politički angažman pod znakom pitanja, ali i "nevidljivih" kandidata. I po kampanji i po broju (ne)osvojenih glasova.

Za mnoge kandidate niko nikad nije ni čuo, ali su kao stranačke uzdanice i takvi hrabro "stavljeni" na liste za neki od nivoa vlasti u BiH. Ipak, kraj im je bio i više nego slab tako da u neke od njih nisu vjerovali ni bliža rodbina ni prijatelji što je pokazao broj glasova koje su osvojili.

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH skoro 60 kandidata za Narodnu skupštinu RS osvojilo je deset ili manje glasova. Najmanje uspjeha ostvarili su uglavnom kandidati koje su za trku prijavile manje stranke ili one koje su formirane neposredno pred sam početak izbornog juriša na vlast. Podaci pokazuju da su mnogi kandidati iz grupe izbornih gubitnika na kraju osvojili jednocifren broj glasova.

Nekima će ovi izbori ostati u sjećanju po osvojenom jednom, dva ili tri ili četiri glasa jer dalje nisu mogli. Trka je za mnoge, izgleda, u startu bila već izgubljena.

Takva slika povlači sa sobom i drugo pitanje - da li su uopšte i očekivali glasove od drugih, kada ni sami u sebe ne vjeruju da mogu da zastupaju interese sugrađana i bore se za njihova prava.

Da li su se kandidovali da osvoje kakvu poziciju ili je riječ o nečemu drugom? 

Izbori su prošli, rezultati došli i ostali. Neki će ih još godinama pominjati, a neki pokušati da zaborave da su ikada i bili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana