Izborne manipulacije

Vedrana Kulaga Simić

Druge nedjelje u oktobru punoljetni stanovnici Srpske krenuće ka biračkim mjestima da ispune građansku dužnost tako što će na glasačkim listićima zaokružiti one za koje vjeruju da imaju snage, volje i iskustva da ih vode u iduće četiri godine i na najbolji način zastupaju njihove interese.

Priča o ovogodišnjim opštim izborima u RS krenula je mnogo prije zvaničnog početka trke za lov na glasove birača.

Ono što je veoma bitno u cijelom ovom procesu, jeste i to što je istovremeno počela i borba za mjesta u biračkim odborima, a odavno  "kruže" informacije da je tu trgovina, i to politička, i te kako prisutna.

Izborna kampanja je došla negdje do pola, a njen prvi dio uveliko su obilježile najave da će Centralna izborna komisija (CIK) imati pune ruke posla sa prigovorima u vezi sa nekim kandidaturama. Među njima su i kandidature dva nezavisna kandidata za predsjednika RS za koje se na kraju ispostavilo da baš nisu tako nezavisni već su i te kako bliski SDS-u, i da se mogu dovesti u vezu samo sa pomenutom političkom trgovinom, a nikako sa predizbornom kampanjom.

Za tu dvojku zna se da učestvuju na izborima i da su obezbijedili svoje ljude u biračkim odborima, veoma važnim u izbornom procesu, ali se ne zna ni kakve programe nude ni šta imaju da poručuju onima koji u oktobru planiraju da izađu na izbore. Razlog je jasan i laiku - tu su samo da utiču na izborni rezultat. U čiju korist jasno je svakome kada sabere dva i dva. Nažalost, ovo nije usamljen slučaj.

Na postojeću i nadolazeću političku trgovinu upozoravaju i iz nevladinih organizacija koje traže od Tužilaštva BiH da se "umiješa" u političku trgovinu i prekine taj lanac koji može da u velikom mjeri "promijeni" izbornu volju birača.

Tužilaštvo na to ne govori ništa osim što poziva da se sve prijavi, ali nište ne preduzima, Centralna izborna komisija takođe poziva da se sve prijavi uz dokaze i ništa ne preduzima, a pojedine političke partije mudro ćute i rade po svome. I tako je javna tajna šta se dešava, ko šta radi, ali se sve završava na konstatacijama i iščuđavanju.

Druga nedjelja u oktobru ne smije da bude nedjelja kupovine kao i drugih izbornih manipulacija već rezultat i odraz volje onih koji se tog dana pojave na biralištima. Nadležne institucije i politički subjekti, u međuvremenu, ne smiju da ostanu imuni na pokušaje da se kupovinom pojedinih mjesta u biračkim odborima "kupi" i vlast i da tako u zaborav padnu pozivi i obećanja da će izbori biti fer i demokratski.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana