Izborne godine

Darko Momić

Ko kaže da neparne godine nisu izborne godine u BiH, taj se grdno vara. Izbori su u toku i u Republici Srpskoj i u FBiH i od njih zavisi skoro, pa više nego od onih oktobarskih, na kojima su birani poslanici na svim nivoima, predsjednik i potpredsjednici Srpske, kao i članovi troglave aždaje, tj. Predsjedništva BiH.

Izbori su u toku, a skoro i pri kraju u SNSD-u i SDS-u, nedavno su završeni u Ujedinjenoj Srpskoj i SDP-u BiH, a vrući unutarstranački septembar čeka PDP i, što je mnogo važnije, i najjaču bošnjačku partiju - SDA. Nakon što je Stevandić jednoglasno reizabran za lidera stranke koju je osnovao i nakon što je Nermin Nikšić nadmoćno pobijedio na jedinim unutarstranačkim izborima na kojima široko članstvo bira predsjednika, red je na još nekoliko “formalnih” izbora.

Prvi će novog predsjednika birati u SNSD-u, i to 15. juna, a gdje bi drugo nego u Laktašima. Milorad Dodik se, da se našalimo, još nije izjasnio da li će biti kandidat i da li očekuje podršku više od 1.200 delegata na Saboru SNSD-a, ali ako bi ga to neko upitao, sigurno je da bi se od srca nasmijao. Mogućnost da neko drugi dođe na čelo najjače stranke u Srpskoj jednaka je šansi da to bude Drago Kalabić. Za razliku od SNSD-a, u PDP-u postoji mogućnost da neko zamijeni Branislava Borenovića, ali ako Mladen Ivanić ne odluči da imitira Harisa Silajdžića, onda Borenović može mirno da čeka 28. septembar, kada njegova stranka obilježava 20 godina od formiranja i skoro 15 godina u opoziciji. Doduše, Draško ne može da čeka, pa je moguće da priželjkuje Borenovićevu fotelju, ali, što kaže narod, “malo mačku teleća glava”.

I tu se završava niz sasvim izvjesnih unutarstranačkih izbora, a na red dolaze izbori u jedine dvije velike stranke u kojima je na svim unutarstranačkim izborima bilo više kandidata za predsjednika. SDS će bez imalo sumnje birati između više kandidata jer je aktuelni lider te stranke Vukota Govedarica za manje od dvije godine uspio do te mjere da zatruje nekada najjaču srpsku stranku da nema šanse da se okupe oko jednog kandidata. Zbog toga nije ni čudno što se još ne zna ni tačan datum izborne skupštine SDS-a, a kakve su prilike, čini se da nije previše bitno ni ko će doći na mjesto stečajnog upravnika.

Ali je zato jako značajno ko će biti lider SDA. Pogotovo što se sve više stiče utisak da o tome odlučuju SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana