Izborna trka

Željka Domazet

Ovogodišnji opšti izbori koji će se održati u oktobru pokazali su da je izborna trka za mnoge vrlo važna stvar u BiH pa stoga i ne čudi da se za nju prijavilo mnoštvo stranaka i kandidata.

Svoje kandidate i liste predale su mnoge nove stranke čiji osnivači još nisu uspjeli da urade sajt, prijave adresu i telefon tako da i za ove izbore važi pravilo da su političke partije kao gljive poslije kiše nikle samo da bi pomutile račune nekim starim strankama koje će se na izborima i nakon njih boriti za svaki glas i poziciju i izvukle iz svega neku korist.

Posebna su priča kandidati, pa tako i među onima koji se bore za najviše funkcije u državi ima različitih i šarolikih profila  pa se tako za utrku za najviše pozicije prijavilo nekoliko novinara, ima i rudara, bivših vjerskih vođa pa i anonimusa za koje ni u strankama koje su ih kandidovale ne znaju ko su, odakle su ni kakvog su zanimanja.

Sve u svemu uveliko se u BiH zahuktava izborno ludilo.

Pored mnoštva stranaka i kandidata već odavno se u BiH iza kulisa sklapaju različite koalicije, dogovaraju dilovi i dogovaraju različite izborne usluge, tako da je jedino sigurno da će ovogodišnja izborna kampanja biti prljava, puna iznošenja poluistina, montiranih priča i koječega što će sluditi osiromašeni narod koji će vrlo teško od šume trulog drveća moći izabrati zdrava stabla.

Osobenost ovih izbora jesu i činjenice da su neke stranke koje slove za velike svoje kandidate za najviše funkcije predlagale tek nekoliko dana nakon ulaska u stranku tih istih kandidata i predstavljale ih kao osvježenje koje jedino može donijeti pobjedu. Ima i stranaka čiji su kandidati za najviše funkcije bježali i iz zemlje, a neki i iz stranke tako da su se kandidature mijenjale u posljednji čas i munjevitom brzinom.

Da u ovim predizbornim pričama i kandidovanjima ima koječega i da će čudnih zaokreta biti napretek dovoljno govori i činjenica da neki kandidati tvrde kako ih podržavaju i pojedini ljudi iz drugih stranaka koje već imaju svoje kandidate za te iste pozicije.

Očito je da će biti svega, svakojakih kombinatorika, iznenađenja, podmetanja i prljavog veša tako da jedino što je sigurno da će biti vatreno i podobro van fer-plej utrke.

Da će veliki gutati male nije iznenađenje, ali u ovoj kampanji i mali će se žilavo boriti da zapnu u grlu i debelo naplate svoju žrtvu.

A ko je kandidovao dobre kandidate, ko će preživjeti izbornu trku, ko će pobijediti, a ko plakati, a ko stoji iza koga i kakva je čija uloga saznaće se veoma brzo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana