Izborna mržnja

Goran Maunaga

To što pojedini kandidati iz FBiH za visoke funkcije u vlasti na oktobarskim opštim izborima pokušavaju da Republici Srpskoj pripišu fašizam, nacizam, genocidnost, nije, nažalost, nimalo čudno pošto se zna o kakvim profilima se radi i jer je jasno da je riječ o dobro organizovanom projektu.

Ali čudno je i zabrinjavajuće, više nego neuobičajeno, to što na takav govor mržnje do sada nisu reagovali ni Centralna izborna komisija ni OHR, ni bilo ko drugi i što, sigurno je, neće ni reagovati. Jer do sada su reagovali i u slučajevima koji nisu ni blizu tako opasni kao ovi.

Ako Mustafa Cerić neke procese, postupke u RS koji su u skladu sa ustavom i zakonom javno poredi sa Hitlerovim postupcima prema Jevrejima, tvrdeći da je Ustav RS fašistički, i sve to bez i najmanje sankcije, bar javne osude OHR-a, CIK-a, to je više nego indikativno.

Znači li to, dakle, da se i CIK i OHR slažu s takvom Cerićevom ocjenom?

Da li to onda, dalje, znači da RS kao takvu treba ukinuti što je na fonu onog projekta zvanog "60 minuta" koji se, evo, nastavlja preko Cerića, Emira Suljagića, Sejfudina Tokića…

S druge strane, otkako je na snagu stupio zakon o zabrani odlaska i vrbovanja ratnika za strana ratišta, Cerića još niko iz bezbjednosnih agencija i pravosudnih institucija nije ni priupitao za njegove kontakte sa čelnicima zabranjenih islamističkih humanitarnih organizacija koje su povezane s terorizmom.

Isto kao što OHR-u i CIK-u ne smeta njegov predizborni govor mržnje usmjeren na Srpsku i njeno rukovodstvo. Cerić, očito, ima debele privilegije. 

Činjenica da najprizemniji izborni govor mržnje koriste isključivo kandidati iz FBiH i da se na to ćuti nema sumnje doprinos je održavanju  neistine o žrtvama i krivcima tokom proteklog rata, a koju već godinama slušamo.

A nesumnjivo je da će se govor mržnje pojačavati kako se izbori primiču ali, vizionarski, taj "projekat" ipak je kratkog daha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana