Izbori

Vedrana Kulaga Simić

Pred stanovnicima BiH su novi lokalni izbori na kojima će oni sa pravom glasa ocijeniti programe i poruke koje su u proteklih mjesec mogli da čuju, vide ili pročitaju od svojih sugrađana.

Na izbornu kampanju je zvanično stavljena tačka. Stranačke uzdanice za gradonačelnike/načelnike, te odbornička mjesta su kazali šta su imali, a sada su na potezu birači. Oni će da ocijene ko od više od 30.000 kandidata koliko vrijedi i kome će dati da ih vodi u iduće četiri godine.

Građanska dužnost svakog punoljetnog stanovnika je da izađe na izbore i da glas onome za koga vjeruje da može da njihovu opštinu ili grad povede u nove pobjede, a nadležni ne smiju da povlače nikakve poteze koje vode prevarama i na bilo koji način prekrajaju izbornu volju.

Izborni inženjering i druge zloupotrebe nisu strani pojam za ovu zemlju, ali ta loša tradicija mora da bude prekinuta jer su građani ti koji odlučuju u svoje ime i ne trebaju nikoga da to radi umjesto njih.

Jer pobjednika i gubitnika ima u svakoj utakmici, pa tako i u ovoj. Ko izgubi ima pravo da se ljuti, ali sve mora da bude  regularno. Bez laži i prevare.

Dosadašnji izborni procesi su pokazali da se na biračkim mjestima u BiH prosječno pojavi nešto više od 50 odsto od registrovanih glasača. Taj procenat treba dići na viši nivo, posebno kada se o lokalnim izborima na kojima biračima u opštinama kao i gradovima biraju ljude koji će biti najdirektnije odgovorni za razvijanje/uništanje njihove lokalne zajednice u mjesecima i godinama koje su pred nama. 

Političke partije u RS su, više-manje, odlučile da u vatru i ovaj put gurnu dobro poznata imena, među kojima je dobar dio njih u borbi za produženje mandata. Ima i onih koji su prvi put na provjeri kod svojih sugrađana, te kandidata koji se vraćaju na političku scenu.

Njihove sudbine su u rukama sugrađana, a odgovornost je i na jednima i drugima - na biračima na dan izbora, a na onima koji budu slavili u izbornoj noći u iduće četiri godine.

Teren za lokalne izbore je spreman. Ostalo je samo da prođu u demokratskoj i fer atmosferi, bez prevara i manipulacija, da pobijede uistinu oni najbolji, po mjeri naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana