Izbori

Svjetlana Šurlan

Da izborni proces u BiH nerijetko prate malverzacije pokazalo se mnogo puta, zbog čega narod sve više sumnja u regularnost dobijenih rezultata nakon sprovedenih izbora.

Centralna izborna komisija BiH zbog toga je po drugi put zatražila dodatne pare da bi unaprijedili određene dijelove izbornog procesa, one za koje su procijenili da nanose najviše štete regularnom, demokratskom, izražavanju volje naroda.

Neophodno je da budu kupljene providne glasačke kutije, da bude obezbijeđen video-nadzor na biračkim mjestima, da sva biračka mjesta budu uvezana kompjuterski sa glavnim centrom, kao i da budu ugrađene rampe za lica sa invaliditetom. Za to, naravno, treba dodatni novac i to oko 950.000 maraka, što nije mala suma, ali ako se uzme u obzir to da bi se time riješili brojni problemi i da druge manje bitne stvari mnogo više koštaju, zahtjev je sasvim opravdan.

Ovo svakako jesu opravdani zahtjevi i ako uzmemo u obzir pojavu "bugarskog voza", odnosno da se ulazi sa već popunjenim listićem, a da bude iznesen prazan listić. Ako ništa drugo, kamere i providne kutije bi spriječile ovaj vid malverzacija.

I kompjutersko povezivanje je svakako pozitivan korak, s obzirom na praksu da na određenim biračkim mjestima dugo nakon završetka glasanja nije bio poznat broj izašlih građana na izbore, a kamoli rezultati.

Sve ove tehničke stvari mogu znatno unaprijediti izborni proces, ali je neophodno da uz to bude unaprijeđeno i zakonodavstvo.

Moraju jasno da budu propisana pravila ko, kako i kada nadgleda izborni proces, kako se biraju članovi biračkih odbora, mora da bude spriječena njihova "kupovina", kao i da se odagna mogućnost trgovine uticajem.

Iako su do sada postojale mnogobrojne naznake da se upravo ovakve malverzacije dešavaju tokom izbora, kazni ili nije bilo ili su bile zanemarive.

Oštrije sankcije za one koji narušavaju zakone i bolji nadzor jedan su od načina da se izborni proces unaprijedi.

I odobravanje novca za tehničko unapređenje, a i promjena zakonodavstva u rukama su parlamentaraca BiH, koji za ovo pitanje treba da daju zeleno svjetlo. Samo na taj način izbori će imati smisao, a izabrani predstavnici naroda legitimitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana