Izbori

Vedrana Kulaga Simić

Opšti izbori u BiH polako kucaju na vrata. Do oktobarske nedjelje, kada će stanovnici krenuti ka biračkim mjestima da ispune svoju građansku dužnosti i glas daju onima za koje vjeruju da će im omogućiti bolje sutra, ostalo je manje od dva mjeseca.

U stranačkih taborima u Republici Srpskoj slažu posljednje kockice u okviru priprema za izbornu kampanju koja počinje polovinom idućeg mjeseca, a njihovi aduti za određena mjesta već su poznati.

Iako će liste sa više od 7.700 imena i prezimena kandidata idućih dana ugledati svjetlost dana u službenim glasilima u BiH, već je poznato kome su stranke povjerile čelna mjesta na listama po izbornim jedinicama i kome su ukazale povjerenje da prvi put dođe do poslaničkog mandata, kome da nastavi započeto iz aktuelnog saziva, ali i za koga više nema mjesta.

Kao što se očekivalo, što je i praksa iz prethodnih godina, predvodnici kandidatskih lista po izbornim jedinicama su provjerena i dokazana stranačka imena, a iza njih je cijela armija stranačkih uzdanica u trci za poslanički mandat i što bolji ukupni izborni rezultat stranke čiji su članovi.

Međutim, ima i onih koji će izbornu trku da gledaju sa klupe, iako su se u ove četiri godine upisali u istoriju kao žestoki govornici na skupštinskim zasjedanjima, kako na nivou RS, tako i u Parlamentu BiH.

Neki su sami odlučili da prekinu svoju poslaničku nit i da mjesta prepuste svojim partijskim kolegama da se dokažu, ali ima i onih za koje su nadležni u strankama procijenili da su uradili svoje u protekle četiri godine i da je vrijeme da nova lica osvježe skupštinske redove.

Iako će novi saziv Skupštine u Srpskoj biti poznat poslije izbora, kandidatske liste pokazuju da tamo više neće biti Vojislava Gligića iz NDP-a, aktivnog poslanika na svim sjednicama, te Nikole Baštinca iz SNSD-a, koji je zamjenik predsjedavajućeg stranke u Parlamentu RS. Oni su samo neki od aktuelnih poslanika koji od oktobra više neće biti dio skupštinskog saziva, a promjena će biti i na nivou BiH.

Dok su sa jedne strane pojedine stranke odlučile da "povuku" pojedince i ostave ih, ko zna, možda za neke druge uloge koje će doći poslije izbora, ima i onih koje su odlučile da šansu daju pojedincima koji su u prošlom mandatu branili boje te stranke.

Izborna noć će pokazati koja je postavka bila najbolja, koja će se nova lica pojaviti u političkom životu, koja će stara ostati i dalje na sceni, a koja će samo promijeniti ulogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana