Izbori

Vedrana Kulaga Simić

BiH je u 2014. zakoračila u izbornu godinu o kojoj se priča gotovo od posljednjih opštih izbora, koji su održani 2010.

Priču o opštim izborima, koji će se održati u oktobru, zasjenila je proteklih dana priča o nasilju u FBiH, koje je udarna vijest, ne samo u BiH nego i šire.

To je nasilje navelo opozicionare u Srpskoj da djeluju, kako kažu, "preventivno" i to pokretanjem priče o potrebi da se raspišu prijevremeni izbori na teritoriji Srpske, da bi se, kako kažu, spriječila pobuna naroda i u ovom dijelu BiH zbog ekonomskih i socijalnih problema.

Stranke na vlasti kažu da prihvataju poziv na dvoboj, te da će, ako opozicija tako želi, prijevremenih izbora biti. Ipak, upozoravaju, baš kao i politički analitičari na nekoliko stvari. Kao prvo, troškovi tih prijevremenih izbora bili bi oko četiri miliona maraka. Kao drugo, prema važećem zakonu onima koji budu izabrani na prijevremenim izborima mandat će trajati do narednih opštih izbora. To je, u ovom slučaju, oktobar. Budući da se sve procedure ne mogu završiti u kratkom roku, ispada da će na vlasti biti svega nekoliko mjeseci. A za to će poreski obveznici da plate četiri miliona KM.

Do tradicionalne oktobarske nedjelje je ostalo svega nekoliko mjeseci, pa se postavlja logično pitanje trebaju li nam dupli troškovi za izbore? Treba li potrošiti milione maraka, da bismo opet za nekoliko mjeseci potrošili još veću sumu za istu stvar? Treba li nam još jedna predizborna kampanja (koja takođe košta), a u kojoj se rješavanje problema građana neminovno svodi na "mrtvo slovo na papiru". Jer u vrijeme kampanje cilj stranaka je da što bolje predstave sebe i svoje programe, a ne da se riješe tekući problemi.

Narodu, koji svakim danom sve teže spaja kraj sa krajem, dosta je kampanja i skupljanja jeftinih političkih poena. Oni traže rješenja, izlazak iz krize, pa makar on bio i samo jedan skromni, ali obećavajući korak naprijed.

Politika je na svakom ćošku, za razliku od hljeba i plata. I to treba da bude vodilja političarima. Da svoje strukture, ciljeve i planove u idućim mjesecima, prije i poslije zvanične objave o raspisivanju oktobarskih izbora, usmjere u tom pravcu, a da prepucavanje o idealnom terminu za predstavljanje programa i planove ostave za neke mirnije dane.

Umjesto toga, trebalo bi da oslušnu narod.

Jer, na kraju krajeva, kao što nikome nisu potrebni rušilački pohodi, čija će posljedice biti sanirane iz džepova poreskih obveznika, tako ni Srpskoj nisu potrebni dupli troškove za izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana