Izbori

Vedrana Kulaga Simić

Iako je tek nastupilo proljeće i iako je jesen daleko, svakim danom nam se čini da se taj izborni oktobar neumoljivo približava. I ponovo nam se pred očima nižu slike izbornih lista, zaokružiti ovog ili onog, ovu ili onu opciju, za ili protiv promjena.

I taman kada se priviknemo na naš sopstveni izbor, novi nam izbori zakucaju na vrata.

Inicijativa za odgađanje ovogodišnjih lokalnih izbora i njihovo održavanje zajedno sa opštim izborima 2014. godine izazvala je proteklih dana buru reakcija u BiH.

Argumenti “za” i “protiv” pljuštali su sa svih strana, svako malo neko je iznosio svoj stav kako je sada, kako bi trebalo da bude sutra. Brojni su naglašavali da je inicijativa zakasnila ili da je, pak, sama po sebi neustavna.

Pojedine stranke iznijele su argumente da bi se odgađanjem i spajanjem lokalnih i opštih izbora došlo do novih ušteda.

Činjenica i jeste da se za izbore potroši ogroman novac, a upravo su uštede na svim nivoima jedna od stavki po kojoj će ostati upamćena ova, 2012. godina.

Postoje valjani argumenti za održavanje lokalnih izbora sa opštim, ali svi su svjesni da je za takvu odluku neophodno obezbijediti parlamentarnu većinu na nivou BiH.

Politička javnost treba da sjedne, otvori karte, iznese stavove i jake argumente “za” i “protiv”. Na sto treba prije svega staviti korisne, ali i one štetne posljedice ovakvog prijedloga. Treba rasvijetliti koliko bi ovakva praksa, ne samo ove, odnosno 2014. godine, nego i ubuduće donijela koristi ovoj zemlji.

Ako na vagu stavimo svu energiju i novac koji se svake dvije godine troše na pripremu i sprovođenje izbora i mogućnost da se dvije muve ubiju jednim udarcem, kao i iscrpljivanje i naroda i zemlje za sprovođenje izbora svake dvije godine, dileme nema.

Skraćivanje predizborne euforije, koja domaće političare drma, kako bi ljudi rekli, a građane više zamara nego što interesuje, neprocjenjivo je.

U ovom krugu od izbora do izbora, realno, malo je mjesta za ono što je zaista potrebno i da se izabrani posvete onome što su obećali i šta od njih očekuju oni koji su ih birali. A da je ovakva praksa poznata i modernim demokratskim zemljama, pokazuje susjedna Srbija.

Da li je inicijativa došla prekasno ili ne, ostaje da se vidi. Važno je samo da inicijativa ne bude bačena i zaboravljena. Uštede su ono što BiH treba na svakom koraku, a ako bi uz odgađanje izbora uštedjeli i energiju i građana i političara, zašto ne pokušati?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana