Izbori najpreči

Anita Janković Rečević
Izbori najpreči

Da su izbori i borba za glasove prioritet prioriteta, najbolje se vidi na primjeru da će dugo najavljivani zakon o majci morati sačekati novu vlast. Sve je podređeno pripremi kampanje i izbornoj trci 2. oktobra, pa se tako nema vremena za krojenje zakonskih rješenja koja bi majkama u Srpskoj garantovala sigurna primanja.

O zakonu o majci uveliko se govorilo još prošle godine, ali, nažalost, nije se mnogo uradilo. Plan je, bar prema načelnom dogovoru, da nezaposlene majke mjesečno primaju 20 odsto prosječne plate u Republici Srpskoj za svako rođeno dijete do navršenih 18 godina života, a one koje rade duplo manje. Prema podacima za 2021. godinu, to bi bio dodatak od 206 maraka za nezaposlene majke, dok bi majke koje su zaposlene trebalo da dobijaju oko 103 KM na osnovu prosječno isplaćene plate prošle godine.

Međutim, budući da zvaničan tekst zakona o majkama još nije napisan, njegova primjena zasigurno neće zaživjeti ove godine.

Sve oči uprte su u 2. oktobar, zbog čega su i izostale konkretne aktivnosti na donošenju pomenutog akta iako je dio mjera pronatalitetne politike i trebalo bi da koliko-toliko doprinese većem natalitetu u RS.

A da nam je veći natalitet prijeko potreban, mislim da znaju i ptice na grani. Koliko su statistički podaci u oblasti demografije u Srpskoj, BiH pa i cijelom regionu porazni, ne treba posebno ni naglašavati.

Sumnjam da ima neko ko nije upoznat sa činjenicom da nam se iz godine u godinu rađa sve manje beba, da su đačke klupe sve praznije, baš kao i amfiteatri na fakultetima. Takođe, već unazad nekoliko godina i poslodavci se suočavaju sa nedostatkom radnika na tržištu rada, a sve je posljedica porazne demografije.

Jasno je da su, pored nataliteta, za takvo stanje velikim dijelom kriva i migraciona kretanja naših građana koji posljednjih godina mahom hrle ka zapadnim zemljama iako ni tamo ne teče med i mlijeko.  

Ako su nam ove činjenice svima odavno poznate, teško bi bilo i pretpostaviti da oni koji nam kroje kapu svaki dan ne znaju da nas je sve manje. Naravno da naši političari znaju stvarno stanje, ali kad je već tako, zašto se onda na “čekanju” ostavlja zakon o majkama. Taj akt morao bi biti prioritet, baš kao iznalazak novca za sva ta izdvajanja.

S druge strane, istina je da se žene danas teže odlučuju na potomstvo zbog karijere, estetskih promjena, sebičnosti i niza drugih, samo njima znanih razloga, te da novac u mnogim porodicama nije presudan kada odlučuju hoće li imati jedno, dvoje ili pak petoro djece. Ali tamo gdje novca nema pa supružnici ne smiju da se usude na treće, četvrto dijete, a žarko to žele, donošenje ovog zakona bio bi pun pogodak. Jer i da se 50 beba godišnje rodi zahvaljujući tim izdvajanjima, to bi bila svojevrsna pobjeda u ratu koji nam prijeti da kao narod postanemo tek statistička greška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana