Izbori na pragu

Vedrana Kulaga Simić

BiH je na pragu novih opštih izbora za koje se, kao i svaki put, kaže da su presudni za budućnost zemlje i sve one koji u njoj još vide svoju budućnost.

I u ovaj izborni proces BiH ulazi sa veoma lošim zakonom i propratnim aktima jer godinama između ključnih aktera nema saglasnosti da se stvari urede na demokratski način i da se obezbijediti sprovođenje volje birača u potpunosti.

Brojne kockice još nisu posložene, a mnogi bi sve da urade preko noći i da se pokažu kao pravi zaštitnici građana i njihovih interesa.

Takve ideje u “pet do 12”, odnosno ideje koje su mahom samo jedno u nizu oruđa koje stranke i drugi učesnici u izbornom procesu koriste za pridobijanje više poena u borbi za vlast, teško da mogu preći u nešto ozbiljnije.

O izborima se dosta pričalo ove godine. Bilo je pokušaja da se u izborni proces uvedu moderne, providne glasačke kutije, ali je to palo u vodu zbog manjka novca. Pokušalo se dovesti do rješenja koja je trebalo da povećaju transparentnost i to kroz video-nazdor, ali i to, na kraju nije dobilo podršku.

Takav rasplet situacije i iskustvo iz ranijih pregovora jasno su stavili do znanja da je stanje takvo da svake godine milioni maraka mogu da odlaze za razna putovanja, avanture i slično, a da nema milion i nešto za nove glasačke kutije.

Pokazalo je da i neke dobre ideje padaju jer dolaze brzo i u pogrešno vrijeme, iz ovog ili onog razloga. Imajući sve to u vidu jasno je samo da će izbori biti održani prve nedjelje u oktobru i da će birači tog dana čekati svoj red da kažu koga žele na čelu zemlje i republike u naredne četiri godine.

Iako je postojeći Izborni zakon loš, bolji trenutno nemamo i nadležni treba da se drže pravila koja su propisana kako bi volja birača bila ispoštovana.

Svaki izborni ciklus imao je do sada brojne manjkavosti kao i nedostatke i sigurno će tim stopama nastaviti i ovaj koji je pred nama. Birački odbori i dalje su jedna od najslabijih karika cijelog procesa, iako bi trebalo da budu najjača, ali do izbora samo možemo tražiti od članova da rade po zakonu i propisima, a ne kako žele oni koji žele vlast.

Bitno je da sve, koliko je god moguće, prođe u najboljem redu i da nova vlast što prije zasuče rukave te se uhvati u koštac sa brojnim problemima koji guše ovu zemlju u cjelini.

Volja naroda mora biti ispoštovana, a ko gubi ima pravo da se ljuti. Kao i uvijek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana