Izbori i investicije

Marijana Miljić Bjelovuk

Strani investitori godinama već u širokom krugu zaobilaze BiH. Taj krug ove će godine, ako je to uopšte moguće, dodatno da prošire zbog domaćih političara koji se koriste prljavim trikovima samo da bi prikupili koji dodatni glas više za oktobarske izbore.

 

Prljavih trikova kod političara u BiH ima na pretek, izvoz, a posebno u ovoj godini sve s ciljem eliminisanja protivnika i dolaska do pobjede. Oni se koriste svim i svačim i pri tome još samo jednom pokazuju i ovjeravaju da im je dolazak na funkcije jedini cilj, a privreda i jačanje domaćeg standarda samo se spominju u obećanjima.

Ta obećanja neko još, nažalost, proguta i vjeruje da će biti ispunjena. A, od onoga obećanog, dobro znamo, domaće vlasti sprovedu u djelo ono što je u njihovom interesu.

Tako nam je godinama, tako će nam biti i ove, a po svemu sudeći i idućih. Na bolje nismo ni navikli.

Ta zapaljiva retorika domaćih političara ne samo da ne uliva povjerenje strancima da ulažu na tržište BiH, već nagoni i one koji su uložili svoj kapital na domaće tržište da odatle bježe glavom bez obzira. Investitori zbog takve situacije svoje pogone gase i instaliraju tamo gdje je sigurno tržište i gdje političari stavljaju ekonomske ispred svojih interesa.

Krivci za gašenje pogona na domaćem tržištu odavno su poznati, ali njih nije briga za takvo haranje privredom. Njima je jedini cilj fotelja i uhljebljavanje podobnih na državnim jaslama. Ima sigurno i izuzetaka, ali oni se mogu izbrojati na prste jedne ruke.

Da smo zemlja kakva bi trebalo da budemo, domaći političari bi širom raširenih ruku dočekivali investitore i nudili im pogodnosti da bi zaposlili domaće stanovništvo, a ne zaključavali im granice svojom politikom i odlukom.

Zbog svega toga stranci su već sada, u ovoj izbornoj godini, dobro obaviješteni o političkim turbulencijama u zemlji i oni samo prikupljaju informacije o potencijalima BiH. Nema sumnje kakva će njihova krajnja odluka biti - bježi od BiH.

I sama agencija koja je zadužena za unapređenje stranih investicija priznaje da će u ovoj godini prednost nad ekonomskim imati političke teme. Pitanje je veliko da li je ikada privreda u BiH bila ispred politike. Odgovor je jasan. Nije. Jer da jeste, ne bi se nalazila u ovakvoj poziciju u kojoj smo trenutno, a strani investitori ne bi bježali od BiH kao đavo od krsta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana