Izbori gotovi, pandemija nije

Vedrana Kulaga Simić

Lokalni izbori u BiH su završeni u nedjelju. Prebrojavanje glasova još traje i potrajaće još neko vrijeme nakon čega će biti podvučena konačna crta i tada će se znati ko će sve dobiti mandat da vodi lokalne zajednice širom Srpske, a ko sjedi u odborničkim klupama i kroji buduće politike.

Izborni dan ove godine bio je u znaku pandemije virusa korona i vidjelo se da, nažalost, na svim adresama nisu ispoštovane epidemiološke mjere u cilju suzbijanja virusa korona. A takvu sliku i dalje imamo kada je riječ o svakodnevici kada birališta nisu otvorena.

Borba sa pandemijom “kovida 19” ne prestaje. Ni kod nas ni u regionu jer je on još tu. Kruži među nama, ostavlja lakše, teže i one najteže posljedice. I nema naznaka, barem za sada, kada ćemo ga zauvijek ispratiti i dati sve od sebe da pomognemo i privredi i zdravstvu i svim drugim djelatnostima čije je temelje dodatno poljuljao.

Virus nam je stigao s proljeća, a evo već smo došli u dane u kojima inače, tradicionalno, već pričamo o novogodišnjim i božićnim praznicima te ciljevima i planovima. Ove 2020. godine su sve prilike da ćemo morati drugačije i da bi trebalo da imamo jednu želju za narednu godinu - da virusu kažemo zbogom. Tek tada će biti globalnog razloga za slavlje.

Međutim, i dalje ima onih koji ne vjeruju da virus postoji, da je opasan, da je odnio i skratio živote na stotine naših sugrađana i previše, previše drugih širom svijeta.

Svaki dan u jednoj maloj republici, kakva je Srpska, bilježimo na stotine novih slučajeva i dok je tako nema mjesta za opuštanje. Tako je, koliko god to nekome zvučalo izlizano, nebitno i suvišno. Jer niko ne bi trebalo da, a to sve je trebalo da naučimo i zapamtimo do sada, prvo osjeti na svojoj koži i najbliži sposobnosti korone, pa da tek onda počne da vjeruje. Jer tada, realno, može biti kasno.

Republika Srpska i dalje drži dio mjera na snazi koje se uglavnom svode na nošenje maski, držanje fizičke distance i pojačanu ličnu higijenu. A to, ruku na srce, nije teško i time smanjujemo prostor virusu da se kreće i dajemo prostor privredi da radi, a zdravstvenom sektoru pomažemo da se izbori sa ovim zlom koje je obuzelo svijet.

Predug je put već iza nas, pun uspona i padova, da bi se sada opustili i sve to doveli u pitanje. Još smo, dobrim dijelom, mi ti koji krojimo epilog svega ovoga. Baš kao i na izborima. 

Novi lokalni čelnici u Srpskoj uskoro će preuzeti funkcije u opštinama i gradovima i neće im biti nimalo lako od početka. “Kovid 19” je ostavio traga na svim tim adresama i moraće uložiti dodatni napor kako bi te sredine zadržali stabilnima, od budžeta do radnih mjesta.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana