Izbor rektora

Dragana Orlović

Univerzitet u Banjaluci ponovo se našao u žiži javnosti zbog izbora rektora. Poslije četiri mjeseca nakon što je stupio na dužnost i preuzeo funkciju, prvi čovjek ove najveće visokoškolske ustanove u RS i njegovo imenovanje zasmetali su pojedincima.

Rok za žalbe na cijelu konkursnu proceduru na izbor rektora trajao je 30 dana. Tada su uredno svi kandidati imali pravo i zakonsku mogućnost uputiti svoje primjedbe, sugestije i žalbe. Međutim, niko nije poslao nijednu jedinu predstavku Senatu Univerziteta u Banjaluci. Zašto?

Niko nije našao valjan razlog da ospori njegovo imenovanje. Pa mogli su makar uputiti primjedbu kao što je, eto, sam izbor za rektorsku funkciju ove godine trajao tri konkursa. I tek iz trećeg puta izabran rektor. Valjda treća sreća.

Međutim, dekan Pravnog fakulteta Vitomir Popović odlučio je tek nedavno da piše prosvjetnoj inspekciji, uz tvrdnje da postupak izbora rektora nije obavljen u skladu Statutom te obrazovne ustanove. Imao je zamjerke na članove Senata, na izbor studenata u njegovom sastavu i slično.

Inspektori su nakon toga brže-bolje obavili kontrolu, naloživši Univerzitetu između ostalog i da ponovi izbor rektora.

Ali ni na Univerzitetu u Banjaluci nisu sjedjeli skrštenih ruku, pa su odmah uložili žalbu na to, kako kažu, nelogično rješenje. Ukazali su inspektorima da u ovom slučaju izašli iz okvira svoje stvarne nadležnosti.

Oduvijek je rektora birao Senat i njegovi članovi i niko u takvu vrstu izbora nema pravo da se miješa, a sa tim su se na kraju složili i u Inspektoratu.

Isto tako, činjenica je da Senat Univerziteta u ovom sastavu radi još od 2011. godine, i da do sada na njegov sastav nije bilo nikakvih primjedbi. 

Sa druge strane, niko sa fakulteta nema pravo odlučivati o izboru studenata koji će biti članovi Senata.

Očigledno je da su upitni razlozi zbog kojih je sada dovedeno u pitanje imenovanje rektora i njegov izbor.

Postavlja se pitanje da li je ovdje riječ o zaštiti interesa i prava studenata, cijele akademske zajednice ili ipak samo pojedinaca. Na to pitanje trebalo bi da odgovori prosvjetna inspekcija ili da sprovede kontrole koje će donijeti pravi odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana