Izbor delegata

Vedrana Kulaga
Izbor delegata

Uz svu dobru volju i uložene napore, poslanici Narodne skupštine RS juče su morali da odustanu od tačke dnevnog reda koja se odnosila na izbor delegata za Vijeće naroda RS i Dom naroda Parlamentarne skupštine RS.

Iako je u proteklom periodu sve upućivalo na to da će se vlast na nivou Republike Srpske veoma brzo formirati i da neće biti problema, desilo se suprotno.

Odgađanje izbora delegata znači da će kasniti konstituisanje Vijeća naroda RS, kao i izbor Vlade RS što znači da će kasniti ekonomska politika, budžet i ostale aktivnosti. Srećom, zastoj ne bi trebalo da dugo traje i RS bi trebalo da nastavi sa formiranjem vlasti.

Ipak, nevjerovatan je potez koji je povukla stranka HSS-NHI. Bez, čini se, ikakvog razloga i mimo svih zakonskih rokova za podnošenje žalbi, predstavnici stranke su uputili prigovor Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH na već ovjerene kandidatske liste za izbor delegata u pomenutim institucijama.

CIK je odbacila prigovor kao nedopušten, ali to je manje bitno. Važna je činjenica da stranka može dalje da se žali Apelacionom odjeljenju Suda BiH i da time obustavi cijeli proces oko imenovanja delegata.

Žalba će, to je sigurno, biti odbijena, ali zahvaljujući tome, NSRS nije mogla da izabere delegate kako je planirano.

Postavlja se pitanje koji je glavni razlog zbog kojeg se HSS-NHI odlučio da poslije svih rokova podnese žalbu. Isto tako, da li je CIK donijela pravu odluku uzevši u razmatranje prijedlog koji im je dostavila stranka što je kasnije rezultiralo žalbenim postupkom.

Bilo kako bilo, jedno je jasno. Formiranje vlasti ipak će kasniti i u Srpskoj, pa makar i malo.

Izbor delegata za ove nadležnosti obaviće se na sjednici Narodne skupštine RS koja je zakazana za 7. decembar. Do tada bi trebalo da se završe "naknadni" žalbeni rokovi pojedinih političkih subjekata na već "gotovu" stvar.

Prigovor HSS-NHI iznenadio je sve, a nikome u RS nije donio ništa dobro. Ipak, nije daleko ni taj 7. decembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana