Izbjeglice i migranti

Vedrana Kulaga Simić

Novi saziv vlasti u Republici Srpskoj odlučio je da Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica pošalje u istoriju, a da njegove stare zadatke i obaveze, uz određen broj i novih, povjeri novoformiranom Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije.

Spisak obaveza i zadataka je poprilično dug posebno ako se uzme u obzir da je još dosta porodica nema stalni krov nad glavom, koje još preživljavaju u krajnje neljudskim uslovima u raznim centrima, ali da u svemu tome ovo podneblje muku muči sa migrantskom krizom.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica je zvanično dobio zeleno svjetlo na donatorskoj konferenciji prije više od šest godina, a brojna obećanja i očekivanja, koja su prvobitno data, nisu se u predviđenim rokovima.

Stvari su se, ipak, i na sreću brojnih porodica počele odvijati malo brže. Određen broj kuća i stanova je sagrađen, dio njih je na dobrom putu da takav epilog dobije, ali sve to treba privesti kao i nekoliko drugih važnih projekata sa istim ciljem – da što više osoba konačno dobije stalni krov nad glavom nakon previše godina.

To mora da bude imperativ za sve one koji dobiju neku od pozicija u tom resoru, počevši od direktora pa nadalje, ali ohrabrujuća činjenica je da i prve izjave i reakcije upravo od najodgovornijih idu u tom pravcu.

Druga stvar je migrantska kriza koja je posljednjih mjeseci izazvala brojne probleme u BiH i zadala dosta glavobolje nadležnima, posebno na nivou BiH koji su izuzetno nespremno dočekali migrantski talas na koji se dugo upozoravalo da kreće prema ovoj zemlji.

Situacija je u nekoliko navrata bila na ivici, dosta nemilih događaja je evidentirano, a štetu su, nažalost, ni krivi ni dužni pretrpjeli mnogi, među kojima je najviše običnih građana koji samo žele miran život i rad u svojim sredinama.

Migranti i dalje pristižu i gotovo da nema dana bez informacija da je tu i tu pronađeno toliko ilegalnih migranata, a takvi bilteni će se, po svemu sudeći, nastaviti i u narednom periodu, ma koliko se činilo da je situacija stavljena pod kontrolu.

Sve to, uz rješavanje problema raseljenih lica, moraće da nadgleda i drži pod kontrolom novi Republički sekretarijat koji, kao i svaka druga javna ustanova i institucija, mora da ispuni očekivanja jer samo tako možemo da računamo i vjerujemo da oni za čiji rad izdvajamo novac i rade ono što im je u opisu posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana