Izbjegavanje obaveza

Marijana Miljić Bjelovuk

Veliki broj poreskih obveznika u BiH koristi se raznim metodama samo da bi “zakinuo” nadležne institucije i izbjegao plaćanje obaveza. Za tom matematikom lani i u ovoj godini poseglo je više hiljada firmi, koje su na kraju sakrile i nisu prijavile 120 miliona maraka obaveza po osnovu poreza. To je ono što su utvrdili inspektori Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u svojim kontrolama.

Sigurno ni kontrolni organi nisu zavirili u sve firme i njihove knjige, pa se zbog toga može sa sigurnošću reći da je cifra za koju je u ovom slučaju zakinut UIO, odnosno entiteti, sigurno mnogo veća. Cifra od 120 miliona je zvanična. Stvarni podaci daleko su alarmantniji od te brojke. Pojedine firme služe se raznim malverzacijama samo da ne plate obaveze prema nadležnim institucijama. Ništa bolja situacija nije ni kad su u pitanju radnici. I tu mnogi pronalaze razne metode samo da zakinu onog ko im donosi zaradu.

Obično takva politika poslovanja kreće od firmi kojima je jedini cilj kako da zakinu državu i radnika, a onda, kada vide i ostali da to prolazi, vode se parolom: “Kada mogu oni, zašto ne bismo i mi?” Na kraju pojedini budu uhvaćeni u malverzacijama, dok drugi prođu bez ikakvih posljedica i ne plate obaveze koje ih sljeduju.

Pronalaženje novih puteva za izbjegavanje plaćanja obaveza kako prema državi tako i prema radnicima neće jenjavati, već samo može dobiti na snazi. U takvoj zemlji živimo da se to smatra normalnim. Niko se i ne čudi što gubimo milione maraka iz budžeta i što imamo radnike sa platom od čak pola minimalca jer nesavjesni poslodavci izbjegavaju plaćanje obaveza. Gaze preko svih samo da bi ubrali profit.

Takva politika poslovanja u našem društvu samo dobija na snazi jer je pitanje mogu li se i na prste jedne ruke izbrojiti oni koji su kažnjeni jer su izbjegli da plate obaveze prema državi ili čak radnicima. Ni njihova imena nisu javna. Kada bi, možda, bili poznati javnosti, možda bi se oni drugi predomislili pa ne bi pošli putem svojih kolega.

Zbog toga imamo danas to što imamo. Razočarane građane kojima je dosadilo da nekome ubiru profit, a da zauzvrat dobiju neku crkavicu sa kojom ne mogu preživjeti ni pet dana u mjesecu kako treba. Zbog tog izrabljivanja sve više građana pakuje kofere i odlazi u zemlje širom Evrope i svijeta u potrazi za poslodavcem koji ne izbjegava sve ono što ga sljeduje i koji plati radnika za njegov trud i zalaganje.

Ništa se, naravno, neće promijeniti ni idućih godina u BiH. Pojedinci će nastaviti sa izbjegavanjem plaćanja obaveza kako prema državi, tako i prema radnicima, jer za to nema kazne ni u najavi. Sa druge strane, entiteti će ostajati i bez novca i bez radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana