Izazovi

Vedrana Kulaga Simić

Politička zatezanja na globalnom nivou, zbog izbora strana u ukrajinsko-ruskom sukobu, jačaju gotovo iz minuta u minut i teško da će, sudeći prema svemu što vidimo, u skorije vrijeme stvari biti vraćene u neke normalne okvire.

 

Sve što se dešava ne tako daleko od nas ima odjeka i na domaćem terenu. I tu se smjenjuju stavovi o tome uz koga je BiH i kako treba da se ponaša, te ko bi trebalo da bude izrešetan osudama sa njene adrese. Jedni pričaju jedno, a drugi drugo. I to nije ništa kada je u pitanju BiH, jer je malo kada bilo konsenzusa o tome kako zemlja treba da se postavi u datom trenutku. Jedna od rijetkih tema o kojoj postoji saglasnost svih strana u BiH jeste da je njeno opredjeljenje da ide putem koji vodu ka punopravnom članstvu u EU. I to je dobro i to je nešto što ne bi trebalo da uradimo samo kako bismo dali do znanja Evropi da mi to želimo, a na kraju možda i mognemo, već kako bismo, idući tim putem, sređivali stanje u svojim redovima. U svom sistemu, a sve ostalo je donekle i manje važno.

S druge strane, o napredovanju ka članstvu u NATO-u nema saglasnosti jer je zvanični stav Republike Srpske da to nije moguće, da smo vojno neutralni i da je moguća samo saradnja. A razlozi za takav stav predstavnika srpskog naroda su svima jasni i nema potrebe za pojašnjenjima. Stvarno nema. I dok i danas mnogi naši političari, po uzoru na istomišljenike negdje tamo daleko, više komentarišu šta se dešava na globalnom nivou nego o bitnim domaćim stvarima, situacija u BiH, posebno ekonomska, sve je teža i teža. I isto, nema ni naznake kada će biti vraćena u normalne tokove.

Na političkom planu su jedni drugima odavno okrenuli leđa i razgovori se vode uglavnom u prilikama i slučajevima kada nekome od njih treba da se pojave u javnosti i “pecnu” one druge ili treće. I gotovo svakodnevno “ispliva” neki detalj koji podigne veliku prašinu i nestane u rekordnom roku, ali razdor ostane. U uzavreloj atmosferi, ako bismo gledali ranije godine i sadašnje međusobne odnose, trebalo bi da protekne i ovaj današnji dan.

Federacija će danas proslavljati 30 godina od nezavisnosti BiH, a taj dan će pokušati da predstave kao praznik cijele BiH, iako to nije, jer Srpska može samo da se prisjeti 1. marta od prije pune tri decenije kao uvoda u rat koji je odnio na hiljade i hiljade nevinih života. Niko ne može poreći da BiH, nakon svih ovih godina, nije uspjela da dobije zakon o državnim praznicima i zato svaki narod slavi ono što misli da treba da slavi. U FBiH, mahom Bošnjaci, slaviće danas, a Republika će, na primjer, obilježiti 21. novembar, dan kada je dogovoren mir u Dejtonu. BiH, odnosno i FBiH i Srpska i Brčko distrikt, imaju u današnje vrijeme i previše izazova sa kojima se moraju izboriti. Jedan od njih je ekonomija i talas poskupljenja koji će mnoge dovesti na ivicu, ako već tamo i nisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana