Iz sive u legalnu zonu

Danijela Bajić

Kako bi se dočepali pomoći Vlade Republike Srpske za ublažavanje negativnih posljedica izazvanih virusom korona, “poslodavci” koji su do sada radili na crno pohrlili su da se registruju, pa je tako od marta do juna prijavljeno dva i po puta više privrednih subjekata nego što je odjavljeno.

 

Tokom pandemije, odnosno u martu, aprilu i maju, kada su u svijetu mnogi poslodavci stavili ključ u bravu, u Srpskoj su, vodeći se izrekom Napoleona Bonaparte “Ko ne rizikuje, nema izgleda da dobije”, prijavljena 602 privredna subjekta.

Sad se postavlja pitanje koliko će domišljati poslodavci uspjeti u svojim namjerama da dođu do novca koji pripada drugima.

Do prije tri mjeseca, mnogi od tih poslodavca, ako se uopšte tako mogu nazvati, godinama unazad su, ne uplaćujući doprinose, iskorištavali radnike, pokušavali da se obogate zakidajući Republiku Srpsku za ono što su po zakonu dužni da plate, a sada, kada se pomoć dijeli, guraju se u prve redove.

Kamo sreće da firme koje su zbog pomoći Vlade iz sive prešle u legalnu zonu opstanu i svojim radnicima pruže pristojne uslove za rad, te krenu redovno uplaćivati obaveze i platu.

Mada, sve su prilike da će njihovi radnici najmanje vajde vidjeti od pomoći Vlade RS.

S druge strane, tokom pandemije u Srpskoj je odjavljeno 239 privrednih subjekata, čiji predstavnici u tom momentu očigledno nisu bili toliko hrabri da se upuste u nove avanture.

Sreća u nesreći je to što je tim poslodavcima ponovo pružena mogućnost da se registruju i ostvare pravo na pomoć Vlade RS, što su, pretpostavljam, već mnogi i učinili.

Nije u redu da neki koji su se pridržavali propisa i svoje obaveze redovno izmirivali prema državi i radnicima zbog trenutka slabosti i straha odustanu od onoga što su godinama stvarali, dok oni drugi koriste priliku da dođu do novca.

Potezi onih koji su odlučili da se registruju dokaz su svakog odsustva morala, koji i nije nešto cijenjen na ovim našim prostorima.

Vlada RS trebalo bi dobro da preispita kome daje pomoć jer poslodavci koji su godinama nanosili štetu budžetu ne smiju dobiti ni marke iz državne kase. U kriznim situacijama svi treba da budemo ljudi, a ne da koristimo “krivine” kako bismo ostvarili korist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana