Iz kruga u krug

Vedrana Kulaga Simić

BiH je sve bliže danu kada bi, po zakonu i tradiciji, nadležni trebalo da raspišu izbore i time naprave prvi korak da bi birači u Srpskoj i FBiH s jeseni mogli da ispune građansku dužnost. Međutim, sve se čini da će put do toga biti dosta duži i trnovitiji nego inače.

 

Izborni zakon BiH je godinama pod lupom mnogih. I domaćih političara i dijela nevladinog sektora, a posebno posljednjih mjeseci za pregovaračkim stolom je rezervisana i stolica za one koji govore u ime EU i SAD. Lista razloga je poduža i nije od juče, a u vrhu je potreba da bude stavljena tačka na blokade i probleme čiji uzrok mahom leži u činjenici da nemaju svi narodi svoje legitimne predstavnike u institucijama vlasti.

Nijedan dosadašnji pokušaj dogovora nije urodio plodom. Slično kao i sa razgovorima o drugim gorućim problemima koji konstantno povlače BiH u još dublju provaliju. Svaki put do sada, a to je potvrđeno nakon posljednjih pregovora, politički predstavnici Bošnjaka i Hrvata u FBiH nisu došli do rješenja, a nakon završenih rundi pregovora tradicionalno su slali poruke da oni drugi traže previše i da je cilj da dominiraju, a ne da bude postignut dogovor.

I tako iznova iz runde u rundu. Iz jednog u drugi krug razgovora. I tako u nedogled i sve su prilike da će teško postići dogovor i ispoštovati sve ono što nalažu Ustav i zakoni i što traži i Evropska unija od BiH na putu ka punopravnom članstvu. Ovaj put, ipak, ozbiljnije nego ikada spekuliše se, pa čak ponekad i otvoreno prijeti, da izbora možda neće ni biti, a to bi za BiH, u ovakvom stanju u kakvom se zemlja nalazi, moglo biti i opasno i pogubno. Pravo svakog birača je izborni ciklus i da glasa za one za koje vjeruje da će na najbolji način braniti i zastupati njegove interese, a dužnost svih koji učestvuju u političkom životu jeste da im to i omoguće.

BiH najmanje treba da postane ono što je Mostar bio godinama. Grad slučaj duže od decenije. Sasvim dovoljna joj je poražavajuća činjenica da u FBiH još nisu do kraja sprovedeni ni rezultati opštih izbora održanih 2018. godine. I to je dokaz haosa koji trenutno vlada u tom dijelu BiH, a sve je počelo još od vremena kada je zatraženo otvaranje izbornog paketa da bi u djelo sproveli presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu koji je nadaleko poznat pod nazivom “Sejdić i Finci”, a na čekanju je još od 2009, ali se sve rjeđe pominje u posljednje vrijeme.

Ipak, ne iznenađuje činjenica da svako u pregovorima traži više za sebe, ali BiH je složena i komplikovana zemlja u kojoj mora biti uspostavljen balans između tri konstitutivna naroda, njihovih prava te svih ostalih naroda koji još žive pod ovim dijelom neba. Drugačija matematika nije ni moguća, kao ni stalno valjanje u političkom blatu preglasavanja i želje za dominacijom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana