Iz krize u krizu

Milijana Latinović
Iz krize u krizu

Dug stanovnika Republike Srpske prema mikrokreditnim organizacijama (MKO) za godinu je uvećan za oko 28 miliona maraka i na kraju juna ove godine iznosio je 418,36 miliona KM.

Kao i do sada najveći dio tog iznosa odnosi se na nenamjenske kredite za kojima većina poseže kako bi izmirili osnovne životne potrebe, od plaćanja režija, do obezbjeđenja ogreva ili spremanja djece za novu školsku godinu. Nažalost, primanja većine, bilo radnika ili penzionera nedovoljna su i za osnovno.

Nije da plate nisu nimalo rasle. Jesu, ali nedovoljno, jer su cijene svega od kifle do ogreva rasle mnogo više i brže.

Nije da penzije nisu povećavane u proteklom periodu, što kroz redovno godišnje usklađivanje, što vanredno, ali ni to nije dovoljno jer nema proizvoda u marketu i u pekari koji nije poskupio.

O cijenama goriva suvišno je više bilo šta reći. I vrapci na grani znaju da kad barel u svijetu poskupi i kod nas već ujutro više cijene osvanu na benzinskim pumpama, a kad barel pojeftini, kod nas se navodno prodaju zalihe pa cijene idu nadolje puževim korakom.

I nema kontrole, niti inspekcije koja može stati u kraj svemu tome. Džabe i milionske kazne, svako tjera po svome. A sve to preko leđa običnog malog čovjeka kome je preživljavanje od prvog do prvog osnovno zanimanje.

Kad sve to sagledamo nije ni čudno što se građani zadužuju u mikrokreditnim organizacijama u kojima su kamate enormno visoke. Nemaju izbora, niti drugog rješenja. Uzimajući kredite u MKO tek privremeno rješavaju svoje probleme produžavajući agoniju otplatom duga, svjesni da vrate mnogo više nego što su uzeli.

Uglavnom za kredit u banci nemaju uslove jer rade za minimalac, a ako i imaju koju marku više od minimalne zarade, to im poslodavac isplaćuje u koverti. Tako je već godinama.

Da li će se i kada išta promijeniti po tom pitanju teško da bilo ko može precizno reći. Hoće li koverat jednom za sva vremena pasti u zaborav, vidjećemo. Već mjesecima socijalni partneri u Srpskoj ne mogu da nađu zajednički jezik o najnižoj plati. Onome ko radi za minimalac i isti zarađuje za nekim proizvodnim pogonom, to je tema od životnog značaja. Oni koji su navikli da platu dobiju u skladu sa funkcijom koju obavljaju ne brinu se mnogo. I tako se vrtimo iz kruga u krug, iz krize u krizu.

Ne nađu li nadležni neko rješenje u skorije vrijeme građani će sigurno grcati u još većim dugovima tražeći način da prežive, pa će u nekom narednom izvještaju krediti u mikrokreditnim organizacijama biti sigurno daleko veći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana