Iz krize u krizu

Milijana Latinović

Migrantska kriza u BiH se ne smiruje i po svemu sudeći neće skoro biti okončana. Potvrđuju to najnovija dešavanja u Unsko-sanskom kantonu, koji je već godinama žarište migrantske krize u ovoj zemlji.

Posljednji u nizu događaja u kojima su glavni likovi ilegalne izbjeglice iz Sirije, Avganistana ili Pakistana digli su na noge i međunarodne organizacije, koje strahuju od velike humanitarne katastrofe zbog zatvaranja privremenog prihvatnog centra “Bira” u Bihaću, najave zatvaranja “Mirala” u Velikoj Kladuši i preseljavanja svih tih izbjeglica u kamp Lipa nadomak Bosanskog Petrovca, koji je odavno prepun.

Da je pred migrantima koji su na putu ka Evropskoj uniji, koja ih ne želi, a koji su zapeli u BiH neizvjesna zima, svima je jasno.

Međutim, neizvjesnošću i strepnjom obilježen je i svaki novi dan stanovnika u USK-u, koje već godinama niko ne pita kako im je kada se migranti, mahom mladići, tuku i ubijaju u njihovim dvorištima, provaljuju u njihove kuće, kradu i zastrašuju narod, kojem je više dozlogrdilo da ni u miru ne može da živi mirno.

O tom narodu, kojem sa strahom počinje svako jutro i završava svaki dan, osim nekolicine udruženja, računa ne vodi niko. Na adresu BiH do sada je stiglo skoro 60 miliona evra na ime rješavanje migrantske krize, ali umjesto rješenja BiH samo ide iz krize u krizu. Ko je i za šta potrošio tolike milione nije poznato, kao što već godinama nije poznato šta je konkretno u opisu posla ministra bezbjednosti BiH, jer nijedan do sada nije učini gotovo ništa da migrantska kriza bude okončana.

Zbog nemara viših nivoa vlasti, čelnici USK-a uzeli su stvar u svoje ruke i počeli da zatvaraju kampove ne bi li na taj način stali u kraj mukama sopstvenog stanovništva.

Dokle će migrantska kriza trajati i koliko će još novca biti spiskano na raznorazna rješenja, niko ne zna. Možda je ključ priče u tome da Evropa prestane davati novac pa da konačno oni koji odlučuju u BiH zasuču rukave i riješe problem.

Evropa je podizanjem žičanih ograda na svojim granicama preusmjerila migrantsku rutu i spasila svoju teritoriju, samo nadležni u BiH ni dan-danas nemaju ideju kako da riješe ovaj problem, kao što nisu imali ni prije dvije godine.

Zatvaranje “Bire” i “Mirala” moglo bi biti korak bliže ka zatvaranju Lipe i da konačno neko počne ozbiljno da razmišlja o jedinoj mogućoj opciji, a to je deportacija migranata tamo odakle su i došli. Sve ostalo nije i ne može biti opcija, jer vodi u samo još veću krizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana