Iz greške u grešku

Vedrana Kulaga Simić

Trošenje novca u javnom sektoru na svim nivoima vlasti u BiH svake godine je pod lupom revizora, čiji je zadatak da utvrde da li je sve bilo onako kako pravila nalažu ili su pojedinci imali neka samo njima poznata "pravila".

Pojedinačni revizorski izvještaji institucija BiH za 2014. godinu dostupni su javnosti na internet stranici Kancelarije za reviziju institucija BiH još od ljeta, a sada su sumirani i u konačnoj analizi izvještaja o izvršenju.

Taj izvještaj mogli su napisati sada, recimo i za 2018. godinu, jer je malo šta promijenjeno u odnosu na one za 2013, 2012. i ranije godine. Iste su ili slične zamjerke, kao i sprovođenje u djelo onoga što im je naznačeno ranijih godina. Malo šta je pomjereno sa mrtve tačke kako bi nadležni u kancelarijama, agencijama, ministarstvima i drugim tijelima racionalnije trošili novac stanovnika ove zemlje.

Takva slika ne vodi nikako boljoj budućnosti i iz godine u godinu se, nažalost, potvrđuje teza da institucije na nivou BiH služe mahom za uhljebljenja bližih i daljih rođaka, a da je transparentnost u trošenju novca na niskim granama.

Na to su, doduše, po ko zna koji put upozorili revizori koji su u svojim analizama podvukli da je zapošljavanje jedna od najslabijih karika, ako se u uzme u obzir poštivanje zakona i drugih pravilnika i propisa. Barem onih koji su sačinjeni.

Ponovo je ukazano na enorman broj ugovora o djelu koji su potpisani sa spoljnim saradnicima za sve i svašta pa i za poslove koje bi trebalo da obavljaju pojedinci, koji se "vode" da rade i za šta uredno dobijaju platu svaki mjesec. Nema kašnjenja u isplatama, ali ni opravdanja za gubljenje vremena u kancelarijama. Čast izuzecima.

Nadležnima je ponovo skrenuta pažnja i na javne nabavke te potrošnju novca za upotrebu službenih vozila, telefona kao i na račune koje su dostavljali za iće i piće u restoranima i u slobodne dane. Naravno, na račun budžeta.

Zamjerkama tu nije kraj, a spisak je svake godine duži ili uz malo sreće na istom nivou. Samo na tom papiru nema mjesta za odgovornost, koje ponajviše nedostaje u javnom sektoru ove zemlje.

Sve dok odgovornost ne zauzme jedno od centralnih mjesta u raznim agencijama, direkcijama, ministarstvima, revizori uzalud troše vrijeme, novac i papir analizirajući šta rade, odnosno ne rade nadležni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana