Iz drugog ugla

Veljko Zeljković

Sankcije koje su Vašington i Brisel uveli Rusiji počele su uzimati danak. Ali, ne toliko u samoj Rusiji. Kolateralna šteta polako ali sigurno postaju finansijski sistemi i ekonomije evropskih zemalja, pa i onih na takozvanom zapadnom Balkanu.

I prije početka ruske vojne akcije u Ukrajini bilo je jasno da se svijet, globalno gledajući, nalazi pred inflatornom i finansijskom provalijom, a pred koju ga je dovelo prekomjerno pandemijsko štampanje dolara i evra. Bio je to svojevrsni ćorsokak.   

Prema mišljenju pojedinih ekonomskih analitičara, situacija oko Ukrajine došla je kao kec na desetku pojedinim zapadnim političarima, jer je ona, a što je dosadašnja istorija nebrojeno puta pokazala, sjajan način da se izađe iz ekonomskog ćorsokaka.

Uostalom, ako se građani budu i bunili zbog pada životnog standarda i eventualnog kraha ekonomije, pa za to će biti krivi Rusi, a ne zapadni političari. Upravo je u tome, kako su istakli ovi analitičari, i “ljepota” ove ukrajinske krize, a gledano iz ugla tih moćnika, ona pogađa nekoliko ciljeva istovremeno.

Kao prvo, ona skriva ekonomski ćorsokak u kom se svijet nalazio i prije ove ukrajinske bezbjednosne krize. Pored toga, vojna akcija Rusije iskorišćena je i za dalje širenje i održavanje stanja straha, a što dodatno otvara vrata i trasira put realizaciji geostrateških i energetskih ciljeva Zapada, a prije svega SAD.

Sve ovo je vješto upakovano, te se sve više može čuti od strane briselskih birokrata kako bi građani Evrope trebalo da razumiju da njihovi “trivijalni egzistencijalni problemi i njihovi mali, nebitni životi nisu ništa spram opasnosti po globalni poredak i demokratiju”. Poručuju kako su za sve krivi agresivni Rusi, te da je potencijalni rat još opasniji od “kovida” i da tu nema spasonosne vakcine.

U Vašingtonu su, pak, mišljenja da postoji doktor za ovu vrstu krize i zove se NATO. Poslije “nove normalnosti” koju je kreirala pandemija, “doktor” sada najavljuje još noviju normalnost. Ta nova NATO normalnost podrazumijeva “miroljubivo” jačanje vojnih potencijala u istočnoj i jugoistočnoj Evropi kako bi alijansa bila spremna za novi rat. Naravno odbrambeni. Kao i uvijek.

Na to tako nešto nedavno je upozorila i Tulsi Gabard, major armije SAD i bivša kongresmenka demokrata sa Havaja. Ona je navela da krizu u Evropi američki predsjednik Džo Bajden može riješiti jednim potezom, davanjem garancija Rusiji da Ukrajina neće stupiti u NATO. Ali, do toga nije došlo. Ona je to objasnila željom američkog establišmenta da skrene pažnju sa katastrofalno loše situacije u ovoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana