Istraživanja nafte

Marina Čigoja
Istraživanja nafte

Sve je spremno za dugo očekivani početak istraživanja nafte i gasa u Republici Srpskoj. Prve mašine dopremljene su u Prijedor, koji bi trebalo da bude polazište za istraživanje, a idućih dana trebalo bi da bude poznat i datum početka ispitivanja.

Očekivanja stanovnika Srpske, prije svega onih na čijem zemljištu se mašine već nalaze su velika, a taj optimizam temelji se, prije svega, na istraživanjima koja su rađena prije 30 godina, a u kojima se pokazalo da na ovim prostorima postoje određene količine sirove nafte.

Prema preliminarnim procjenama, obim geoloških rezervi na teritoriji Republike Srpske iznosi oko 50 miliona tona, a u slučaju da rezultati geološko-istraživačkih radova budu uspješni, eksploatacija "crnog zlata" u Srpskoj mogla bi da počne već 2014. godine.

Seizmička istraživanja izvodiće se na teritoriji od 210 kilometara od Novog Grada do Doboja, kao i na dodatnih 490 kilometara na prostoru Semberije. Cilj ovih ispitivanja je da se izdvoje najperspektivnije lokacije za buduća detaljna istraživanja nafte i gasa.

U 2011. godini planiran je početak trogodišnjih geoloških istraživanja, za šta će biti obezbijeđeno od 9,2 do 17,6 miliona dolara.
O samom značaju ovih ispitivanja, posebno ako ona pokažu da u Srpskoj zaista postoje nalazišta nafte, suvišno je i pričati. Nove investicije, nova zapošljavanja, nova, znatno bolja pozicija Srpske na polju energetike, samo su neke od pogodnosti koje bi dobila.

A s obzirom na to da su investicije u Srpskoj, kao uostalom i u cijelom svijetu, posljednjih godina drastično pale, ovaj projekat još više dobija na značaju.

Ovo će umnogome doprinijeti pozicioniranju Srpske kao jednog od lidera u elektroenergetskom sektoru u regionu.

U prilog tome govori i činjenica da će Republika Srpska biti priključena i na gasovod "Južni tok", čime će dobiti važan resurs za dalji ekonomski razvoj.

Hoće li nafta u Srpskoj biti pronađena i u kojim količinama, znaće se u idućem periodu.

Ako se obistine više nego perspektivne prognoze i iz Srpske počne da teče "crno zlato", koristi bi trebalo da imaju ama baš svi, od stanovnika, pa do cijele privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana