Istraga

Željka Domazet

Koliko je BiH postala zemlja apsurda najbolje potvrđuje najnovija odluka Tužilaštva BiH da pokrene istragu protiv N.N. lica zbog nesprovođenja odluke u predmetu "Sejdić i Finci". Kako tvrde u toj instituciji, riječ je o organizovanom kriminalu zbog čega je među građanima BiH i međunarodnom zajednicom izazvana velika zabrinutost.

Svako ko se tek i ovlaš bavi politikom i zbivanjima u BiH poslije saopštavanja ove informacije pomislio je da je riječ o prvoaprilskoj šali ili nekom humorističkom gegu u susret novogodišnjim praznicima. No, očigledno je da je zbilja ove zemlje premašila sve šale i dosjetke i da bi na nekom takmičenju za najgroteskniji potez godine, ovaj potez Tužilaštva BiH van svake sumnje odnio prvo mjesto.

Sa argumentima, većim ili manjim, do sada su se politika i političari optuživali da vrše pritisak na Tužilaštvo, ali sada je ovaj potez Tužilaštva izgleda najdirektniji dokaz kako pravosuđe vrši pritisak na politiku i pokušava da kreira političke odnose u ovoj zemlji. Bude li zaista Tužilaštvo dosljedno i detaljno sprovodilo istragu kako bi otkrilo ko su krivci u nesprovođenju odluke "Sejdić i Finci" zbog čega je ova zemlja ostala bez značajnih međunarodnih sredstava, sasvim je sigurno da BiH neće imati dovoljno pravosudnih kapaciteta da cijela stvar bude istražena do kraja.

Kako svaka optužnica mora imati pored krivičnog djela i osobe na koje se ona odnosi, sasvim je sigurno da će se, ako se zamisao Tužilaštva sprovede, makar u ispitivanjima pred tužiocima sa Olegom Čavkom na čelu naći svi ambasadori u BiH, svi međunarodni zvaničnici koji su projezdili ovom zemljom ili pak oni po bijelom svijetu koji su se osvrtali na ovaj zadatak koji se mora ispuniti, a da ne govorimo o domaćim zvaničnicima visokopozicioniranim i onim koji to nisu. Svoje klupe pred tužiocima moraće izgleda zauzeti visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton, komesar za proširenje EU Štefan File, pa i visoki predstavnik EU u BiH Peter Sorensen.

Ako se tužioci odluče da zatraže pritvor za osumnjičene osobe, sasvim je izvjesno da u ovoj zemlji neće biti dovoljno pritvora za sve one koji bi se tu mogli naći, pa se sa sigurnošću ne može reći kako će Tužilaštvo realizovati ovu svoju zamisao.

Niko ozbiljan ne spori činjenicu da su lideri i političke snage u BiH bezuspješno pokušavali da dođu do dogovora i da odgovornost leži na onima koji nisu spremni na kompromise i dogovore. Međutim, da je Tužilaštvo BiH prevršilo svaku mjeru dobrog ukusa i zdrave logike jasno je svakome ko može zdravo da rasuđuje. Ako ništa drugo, makar u BiH nikada neće biti dosadno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana