Istraga u OS

Željka Domazet

Pripadnici Oružanih snaga (OS) BiH, preciznije Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, u skladu sa zakonom i drugim propisima Ministarstva odbrane učestvovali su u obilježavanju Dana Republike.

To bi trebalo da bude jedini logičan zaključak predstojećih sastanaka u Ministarstvu i Predsjedništvu BiH nakon što je detaljnom analizom, koju je obavio prvi čovjek Oružanih snaga Anto Jeleč, utvrđeno da nema odgovornih u cijelom procesu angažovanja vojnika koji su se 9. januara postrojili u Banjaluci.

Da se bespotrebno digla prašina i bez razloga kritikovani oni koji su tražili ili odobrili učešće vojnika u proslavi 9. januara, svakome iole upućenom jasno je bilo od samog početka.

Prije svega, Treći puk je dio zajedničke vojske, koji je i prema zakonu dužan da njeguje tradiciju Vojske RS.

Zlonamjerni su išli čak i dotle da su Tužilaštvu BiH podnijeli krivične prijave protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, ministarke odbrane i njenih zamjenika, kao i drugih zvaničnika u vojsci. To su pravdali "očuvanjem BiH" iako su u stvari na taj način pokušali da pogaze i ono malo dostojanstva koje vojska ima. Naravno, nikome nije palo na pamet da preispita kako i zašto se pripadnici Oružanih snaga pojavljuju kada se obilježavaju drugi značajni datumi i posjećuju određena mjesta koja su bitna za pripadnike bošnjačkog naroda.

Srpskim zvaničnicima i njihovim institucijama nije palo na pamet da problematizuju postrojavanja kada se obilježavaju praznici koji se slave u Federaciji ili kada se posjećuje grob Alije Izetbegovića.

Da zla namjera nema granica dokazuje i podatak da su, osim Tužilaštvu BiH, ove bezrazložne tužibabe cijeli slučaj prijavile i generalnom sekretaru NATO-a, koji je odao priznanje i izrazio divljenje pripadnicima Oružanih snaga. Čak su i od njega zatražili da reaguje.

Bilo kako bilo, jasno je da odgovornih nema i da će svi oni koji umjesto napretka ove zemlje traže razdore i podjele, ovoga puta morati da se pomire sa ovom činjenicom i da inspiraciju traže na nekom drugom mjestu. Vojska će, kako stvari stoje, ipak zadržati svoje dostojanstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana