Istorijski dan

Milijana Latinović

Vakcinacija protiv virusa korona u Republici Srpskoj je počela, a rusku vakcinu “sputnjik V” prvi su primili heroji u bijelim mantilima koji se skoro godinu bore za svaki dah zaraženih.

Početak imunizacije, uvjereni su mnogi, ujedno je i početak kraja pošasti koja je zaustavila cijeli svijet.  I dok u svijetu bukti tihi rat za svaku dozu spasonosne vakcine, bilo da je riječ o ruskoj, kineskoj ili američkoj, zahvaljujući Republičkim institucijama i Srpska, iako teritorijalno mnogo manja u odnosu na evropske i svjetske velesile, stala je rame uz rame sa svima njima.

Iako dežurni dušebrižnici koji svemu nađu manu, kažu da je prvih 2.000 doza “sputnjika” kap u moru, od nečega se moralo početi.

A počelo je onako kako treba, iz najveće zdravstvene ustanove u kojoj je bitke na respiratorima vodilo stotine zaraženih, u čijim se bolesničkim sobama tražio krevet više za zaražene, ali niko nije ostao ispred bolnice.

Za svakog pacijenta obezbijeđena je potrebna njega i pomoć, a ljekari i medicinske sestre kojima je radni dan trajao mnogo duže od 24 časa davali su i daju sve od sebe da svaka bitka bude krunisana pobjedom.

Zato i jesu heroji. Zato su prvi zavrnuli rukave i pokazali svima da je vakcina nada u bolje sutra i da samo vakcinacijom možemo izboriti pobjedu i vratiti se normalnom životu.

Dolaskom vakcine korona neće nestati i zato i dalje svi moramo voditi računa da budemo odgovorni i oprezni, da sutra budemo dio pobjede, a ne poraza pred nevidljivim neprijateljem.

Vakcinu rusku, kinesku ili neku drugu koja bude stigla u Srpsku, primiće samo onaj ko to bude želio, jer imunizacija je dobrovoljna i besplatna za sve građane. Ali svaki put kada budemo u dilemi da li zavrnuti rukav i stati u red za vakcinu, treba da imamo u vidu činjenicu da je vakcina najveće dostignuće čovječanstva i da se samo zahvaljujući vakcinaciji stalo u kraj zaraznim bolestima koje su uzimale živote.

Korona je promijenila naše živote, prekinula slavlja, stala na put svakoj vrsti okupljanja i zatvorila nas u naša četiri zida.

Ali nije kraj.

Početkom vakcinacije protiv korone pišemo nove stranice istorije . Ovo je tek početak, prvi u nizu koraka koji nas dijele od konačnog cilja, od pobjede. Uspjećemo samo ako budemo disciplinovani i ako i dalje budemo poštovali propisane mjere.

Ne smijemo pokleknuti. Tako malo nas dijeli od dana kada ćemo konačno udahnuti punim plućima.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana