Istorija

Vedrana Kulaga Simić

Republika Srpska je nadomak svog 30. rođendana. U godinama koje su ostale iza nje i koje čine njenu istoriju upisano je dosta dosta, kao i u sjećanjima onih koji tih nesrećnih devedesetih godina prošlog vijeka nisu otišli u mirniji svijet - daleko od ratišta, metaka, bombi, iako su možda i mogli.

Umjesto toga odlučili su da sklone porodicu na što bezbjednije mjesto tih dana i mjeseci dok su oni stali na branik otadžbine, uvjereni da im je baš tu mjesto.

Previše ih se nikada nije vratilo na sigurno. U previše porodica je, dan kada je potvrđen mir, dočekan bez očeva, a previše je boraca na ratištima širom današnje Srpske ostavilo dijelove svojih tijela. Previše i danas ima domova u kojima se osjećaju posljedice, bilo da se radi o traumama zbog slika sa ratišta koje ne blijede ili onih koje vide svaki dan kada otvore oči. Kada sagledaju kakav im je sada život u miru.

Republika Srpska treba da pamti svakog svog časnog borca i da im omogući što bolji život za života, a poslije toga da im vječno imena i prezimena piše najzahvalnijim slovima, jer su Srpskoj nesebično dali sve.

A došlo je vrijeme da oni, koji su imali sreće, pa su dočekali mir i danas žive u njemu, ispričaju svoje ratne priče da ih vrijeme ne bi izbrisalo.

Mnogi su ih već ispričali i dosta puta prepričali u krugu porodice. Kao i u danima slava ili drugih okupljanja kada, po nekoj nepisanoj tradiciji, u tom jednom momentu mora da se pomene ratni put, saborci koji su život ostavili na liniji, oni koji danas opet gledaju kako da prežive, ali među tim pričama, teškim i preteškim, uvijek ima i onih koje izmame osmijeh. O ratnom putu vojnika i srpskih jedinica čulo se do danas dosta toga, ali je opšti stav da o tome, ma koliko i danas bilo teško, treba što više da se priča da bismo time dali, svako ponaosob, svoj doprinos istoriji i očuvanju sjećanja na ono što su prošli i za šta su se izborili.

Neke stvari su već pokrenute s te mrtve tačke. Snimljeni su dokumentarni filmovi o komandantima, jedinicama u kojima je dominirala upravo “živa riječ” saboraca i drugara iz rovova, jer je to najbolji način da se prikaže i emocija i prava istina. Sve što je do sada snimljeno ostaće i poslije nas, a novi cilj, do kojeg želi da dođe i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, jeste da na jednom mjestu sabere što je moguće više svjedočanstava o ratnom putu pojedinaca i jedinica. Da i oni koji nisu imali priliku ili iz ovih ili onih razloga nisu željeli da o tome pričaju, sada progovore. Otvore srca i kutiju u kojoj godinama čuvaju ratne uspomene i tako pomognu onima koji će nekada da istražuju kuda je i kako prošla njihova jedinica. Kažu detalje kojih nema ili ih možda neće ni biti u osnovnim istorijskim udžbenicima, ali hoće u arhivama za one koji budu htjeli da znaju više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana