Istorija, Ratko Mladić i Hag

Predrag Lozo

Jedna od osnovnih karakteristika haških suđenja Srbima jeste potpun izostanak istorijskog konteksta onoga šta se dešavalo na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina 20. vijeka.

Iz njih ne možete vidjeti, ili se bar pokušala sakriti činjenica, da je Republika Srpska rezultat borbe i želje jednog naroda da odlučuje o svojoj sudbini i o svom biološkom opstanku. Takođe, ne možete vidjeti da je Republika Srpska rezultat želje da se ne ponovi genocid nad Srbima kakav je bio u NDH.

Radom Haškog tribunala potrebno je zamagliti i iskriviti činjenicu da je Vojska Republike Srpske bila vojna formacija odbrambenih karakteristika osnovana kao sedma po redu od početka ratnih dešavanja nakon nasilne secesije i razbijanja Jugoslavije, kada su druge vojne formacije bile već odavno formirane.

Kada govorimo o istorijskoj strani rada Haškog tribunala vidjeli smo „čuveno“ pitanje članice tužilaštva svjedoku u slučaju generala Mladića: „Da li ste poznavali Kulina bana?“ Apsurd ili ne ovakvi ljudi nastojali su nam objasniti šta se zaista dešavalo u ratu, uz potrebu da, kao u švalerskoj anegdoti, ne vjerujemo ni sopstvenim očima.

Primijetivši kolika je fama prethodnih dana u bošnjačkim krugovima bila oko tačke optužnice generalu Mladiću za navodni genocid u šest opština 1992. godine, koji nije dokazan ni u jednom procesu za sada, pa ni ovom najnovijom presudom tog i takvog tribunala, dobijemo posmatranje drugih istorijskih karakteristika haške predstave. Tu zapažamo do neprepoznatljivosti redefinisan, da ne kažem urnisan, naučni pojam genocida. To nam govori da se sve ovo ne radi zbog zadovoljenja pravde i žrtava rata na bilo kojoj strani, koje zaslužuju sve poštovanje, nego zbog konkretnih ciljeva, jer  navodni genocid kao optužba, u pravilu, ima najviše političke posljedice. Te optužbe navode na već unaprijed zadatu sliku karaktera rata u kojoj je jasno, još prije početka rada Tribunala, označeno da su Srbi zločinci, dok su Hrvati malo žrtve malo zločinci, a muslimani apsolutne žrtve. Takvim rasporedom sakriva se i slika uloge međunarodne zajednice, čitaj zapada, čitaj Njemačke, pa SAD u krvavom građanskom ratu i konkretna povezanost sa islamskim terorizmom iz uvoza na ove prostore pod okriljem NATO-a.

Da li je bilo realno očekivati da generalu Mladiću objektivno sudi jedan ad hok tribunal sa ovakvim narativom i zadacima? Jeste, jedino ako ste lično poznavali Kulina bana ili ste spremni da kosovski zavjet zamijenite našminkanim holivudskim mitom. Izbor je valjda naš i u njemu bismo trebali znati cijeniti ljude koji su nas odbranili i omogućili nam da postojimo bez obzira na silu sa kojom su se sukobljavali.

Piše: Predrag Lozo, istoričar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana