Istinski prijatelji

Anita Janković-Rečević

“Drvo se oslanja na drvo, a čovjek na čovjeka”, narodna je izreka kojom se poziva na zajedništvo, ljubav i prijateljstvo, a baš ovih dana i mjeseci, kada se cijeli svijet bori protiv “kovida 19”, te tri stvari su na testu.

Virus korona srušio je mitove o solidarnosti, humanosti i velikim prijateljstvima, naročito unutar Evropske unije, koja je leđa okrenula čak i svojim članicama, a zemlje zapadnog Balkana ne vrijedi ni spominjati.

Za kratko vrijeme ova pošast savremenog doba uspjela je da razotkrije koliko je EU zapravo krhka i slaba, a na površinu je isplivao i sebičluk stare dame, iako se često busala u prsa kao veliki i dobri samarićanin.

S druge strane, ima mnogo onih koji nisu ostali ravnodušni na situaciju koju je izazvao virus korona, pa su nesebično ponudili svoju pomoć.

Proteklih sedmica ispostavilo se da Republika Srpska ima nekoliko istinskih prijatelja koji su joj pritekli u pomoć kad je trebalo.

Prva je svoje dobročinstvo, kao i bezbroj puta do sada, pokazala Srbija, matica srpskog naroda. U katastrofalnim poplavama 2014. godine, iako je i sama teško stradala, uputila je pomoć u RS, za izgradnju u Srebrenici dala je dva miliona evra i finansirala do sada brojne projekte u lokalnim zajednicama u Srpskoj, u sklopu kojih su obnovljeni i sagrađeni vrtići, škole, mostovi i slično. Naviknuta na solidarnost, tako je postupila i sada. Iako ima mnogo više zaraženih “kovidom 19”, Srbija je Republici Srpskoj krajem marta poslala prvi kontingent pomoći, u kojem se nalazilo pet kliničkih i pet transportnih respiratora, 30.000 epidemioloških maski, 2.000 zaštitnih odijela, 200 naočara i 50.000 rukavica. U poklon paketima bilo je i lijekova, a u drugom kontingentu stiglo je i 10.000 litara rastvora za dezinfekciju. Srbija je takođe odobrila i izvoz brašna, ulja i kvasca kako stanovništvo Srpske ne bi ostalo bez tih osnovnih životnih namirnica. 

Kao iskren prijatelj pokazala se i bratska Rusija, iz koje je stigla značajna medicinska oprema, ali i tim ruskih zdravstvenih radnika koji već sedmicu i po pomažu domaćim ljekarima u borbi sa virusom korona. Ruski stručnjaci prethodnih dana obišli su Srpsku uzduž i poprijeko kako bi dezinfikovali zdravstvene ustanove i tako spriječili širenje zaraze.

Veliko hvala Srpska duguje i Mađarskoj, koja je poslala značajan kontingent medicinske pomoći i tako pokazala da je veliki prijatelj našeg naroda. Dodatno ohrabruje što su mađarski političari građanima Srpske poručili da u njima mogu vidjeti oslonac i očekivati pomoć u svemu u budućnosti.

Svaka pomoć je dobrodošla, naročita ona iskrenih prijatelja. Srpskoj treba još donacija kako bi se izborila sa posljedicama virusa korona  i iskreno se nadamo novim prijateljima, kojima će ova mala Republika zasigurno uzvratiti ljubav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana