Istina o Srebrenici

Sandra Miletić
Istina o Srebrenici

Opredjeljenje Vlade Republike Srpske je da se putem istraživanja i utvrđivanja istine o događajima u srebreničkoj regiji u periodu od 1991. do 1995. godine postigne objektivno i istinito tumačenje događaja, jača međusobno povjerenje u BiH i regionu i eliminišu manipulacije o ovim događajima.

Navedeno je to, između ostalog, u zaključcima Vlade RS usvojenim na tematskoj sjednici održanoj 19. aprila, na koje je dan kasnije oštro reagovala Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) optuživši Vladu RS da pokušava da porekne genocid u Srebrenici.

U OHR-u tako kažu da "zaključci predstavljaju još jedan nečuven pokušaj poricanja genocida, koji se dogodio u Srebrenici u julu 1995. godine,  namjernim iskrivljavanjem utvrđenih istorijskih i pravnih činjenica, te predstavljanjem pogrešnih i lažnih informacija sa namjerom da se sakrije istina".

Nejasna je ta optužba OHR-a, ako se uzme u obzir to da je Vlada RS jasno istakla da nema namjeru (kao uostalom i niko u RS) da negira činjenice u vezi sa počinjenim zločinima u Srebrenici i to da su mnogi ranije ukazivali na brojne nelogičnosti kada je riječ o broju žrtava.

Negiranje genocida, uostalom, se ne navodi nigdje u zaključcima Vlade, niti je Vlada igdje iznijela bilo kakvu informaciju o Srebrenici za koju se ispostavilo da je lažna.

A da je istinu o tačnom broju žrtava genocida u Srebrenici i o onome šta se u toj opštini dešavalo u julu 1995. godine (ne umanjujući pri tome zločin koji je počinjen) zaista potrebno utvrditi pokazale su i izjave direktora Istraživačko- dokumentaciog centra Mirsada Tokače koji kaže da je njegov centar utvrdio da se na spisku žrtava Srebrenice iz jula 1995. godine nalaze imena i 500 ljudi koji su živi.

Potvrdio je i direktor Memorijalnog centra u Potočarima Mersed Smalović da je u tom memorijalnom centru osim srebreničkih žrtava sahranjeno i 75 vojnika Armije RBiH koji nisu stradali u julu 1995. godine, već mnogo prije toga.

Dakle, informacije o tome da postoje nepravilnosti oko broja žrtava nije iznio u javnost niko iz Vlade RS, pa čak niko od Srba. Vlada je samo zaključila da treba da se utvrdi istina i ništa više.

A kome i zašto ne odgovara da se utvrdi istina, stvar je neke druge priče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana