Istina o Sarajevu

Vedrana Kulaga Simić

Skoro dvije decenije brojni dokazi i dokumentacija skupljaju prašinu po raznim policama i ladicama u tužilaštvima. Došlo je vrijeme da se ona skloni u ime istine. Nije važno da li će to biti putem komisije, tima ili u nekoj već postojećoj instituciji

Svaki rat je, bez obzira na vrijeme i mjesto, mračan, a njegove najmračnije strane ne završavaju okončanjem ratnih sukoba. Nažalost, ostaju još godinama poslije prekida vatre da iznova vraćaju u ratne dane i nijemo ćute, uz blagoslov onih koji ne bi najradije da neke stvari zauvijek ostanu misterije.

Nešto slično tome godinama se dešava i na području BiH, gdje su brojni zločini sa početka devedesetih godina "zakopani", a počinioci neprocesuirani i gdje politika jednog dijela ide u pravcu suprotnom od istine.

To možda i najbolje znaju porodice sarajevskih Srba koji još, 17 godina poslije završetka rata, tragaju za najmilijima i traže da se pronađu posmrtni ostaci i da oni, koji su ih zauvijek odvojili od njih, za to i odgovaraju.

Dešavanja ili "nedešavanja" na području sarajevskog naselja Alipašino polje tokom proteklih nekoliko dana pokazala su po ko zna koji put kako se postupa, kada se i na sekundu posumnja da bi na nekom mjestu mogli da budu dijelovi tijela ubijenih sarajevskih Srba. Alipašino polje je dio slagalice koji skriva istinu o stradanju Srba.

Čemu uporno ponavljati da je svaka žrtva - žrtva bez obzira na nacionalnost ako od toga na terenu imamo samo prekinute ekshumacije i molbe bez odgovora. Gdje su tu pravda i pravičnost? Da li i one godinama "leže" u jamama i čekaju nečiju moralnost i predanost radu za koji su plaćeni i za koji treba takođe da nekome odgovaraju.

Istina o zločinima mora da ugleda svjetlo dana, bez obzira na to kakva bila i kojoj strani bila naklonjenija. Toga moraju biti svjesni i svi oni čiji je i osnovni posao da utvrde šta se desilo u Sarajevu kobnih devedesetih godina.

Skoro dvije decenije brojni dokazi i dokumentacija skupljaju prašinu po raznim policama i ladicama u tužilaštvima. Došlo je vrijeme da se ona skloni u ime istine. Nije važno da li će to biti putem komisije, tima ili u nekoj već postojećoj instituciji.

Sada konce u svoje ruke uzima Državna agencija za istrage i zaštitu BiH. Novi pokušaj i nova nada za mnogobrojne porodice koje nemaju više šta da izgube.

Svako nedjelo i svaki zločin kad-tad izađe na vidjelo, a možda je upravo ovo trenutak za rasvjetljavanje sarajevskih...

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana