Istina o Markalama

Goran Maunaga

Dokazivanje istine o događajima na sarajevskoj pijaci Markale 1994. i 1995, te u redu za hljeb u ulici Vase Miskina 1992. godine, isto kao i one o dešavanju na Tuzlanskoj kapiji u maju 1995. godine, najbitnije je sa aspekta istorije, odnosno da to za vječnost ostane zapisano kao jedna nepobitna činjenica.

Naravno da je isto toliko važno da zbog tih zločina ne budu osuđeni nevini ljudi, ali na to smo, nažalost, već navikli kada je u pitanju pravosuđe BiH. Zbog toga nije iznenadila čak ni činjenica da je Sud BiH odbio ponavljanje postupka protiv generala Novaka Đukića iako se tu radi o novim dokazima u predmetu „Tuzlanska kapija“, kojima su, van svake sumnje, svjetski stručnjaci utvrdili da granata nije ispaljena sa položaja Vojske RS, za šta je osuđen Đukić.    

Sigurno je da će u žalbenom postupku koji će pokrenuti tim odbrane generala Mladića biti dokazi za Markale i ulicu Vase Miskina do kojih će doći međunarodni ekspertski tim na vojnom poligonu u Nikincima, ali ostaje samo da se nadamo da će Mehanizam za međunarodne krivične sudove da ih prihvati i razmotri, odnosno da ne postupi kao Sud BiH kojem novi dokazi za Tuzlansku kapiju ne znače ništa.

Pored tog, onima koji vjeruju u istinu, pravo i pravičnost ostaje da se nadaju, čak i ako Mehanizam ne prihvati te nove dokaze za Markale, da će efekte dati bitka koja će, nesumnjivo, biti pokrenuta u Savjetu bezbjednosti UN u vezi sa radom Haškog tribunala.

Do sada haškom i bh. pravosuđu ništa nije značilo to što je

član sudskog vijeća u Haškom tribunalu Melvil Berd u predmetu protiv Radovana Karadžića naglasio da postoji osnovana sumnja da je granata na Markale ispaljena sa položaja pod kontrolom muslimana, a ne sa srpske strane.

Bez značaja je bilo i to što su, prije toga, Jasuši Akaši, Majkl Rouz, šef vojnih posmatrača UN Pjer Ejen i načelnik štaba UNPROFOR-a u Sarajevu Andrej Demurenko, koji je bio i svjedok u Haškom tribunalu, govorili da ne postoje dokazi o tome ko je odgovoran za napad, te da Vojska Srpske sa svojih položaja nije mogla da ispali granate na Markale jer bi one prije toga udarile u neku od zgrada.

To, naravno, obeshrabruje, ali dokazi o tome će, čak i ako ih Mehanizam u žalbenom postupku odbaci, ostati zapisani kao nepobitna istorijska činjenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana