Istina jača od "Oluje"

Pantelija Matavulj

Progresivni demokratski svijet će i ovog 5. avgusta reći da je progon više od 200.000 Srba iz Hrvatske 1995. godine zločin protiv čovječnosti i najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata.

Svijet da, ali će hrvatske vlasti i sada, kao i svih dosadašnjih godina od progona Srba, obilježavati ovaj zločin kao veliki podvig i pobjedu. Ali skorašnja presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, za "udruženi zločinački poduhvat" i progon srpskog naroda baciće novo svjetlo na ovaj sramni događaj iz novije istorije Balkana.

Pravda je spora, ali, kažu, dostižna. Važno je na čijoj je strani istina.

Savo Štrbac iznio je podatak da je u akciji "Oluja" poginulo i nestalo 1.922 Srba, među kojima 1.192 civila, od kojih su polovina stariji od 60 godina i 546 žena! Pobijeni su samo za dva dana. O, zar se i to može?

A mi dodajmo da je u stvari dovršen posao koji je Ante Starčević davno zagovarao, pa nastavili Mile Budak i Ante Pavelić. Prije Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj je bilo oko milion i po Srba. Sve do početka 20. vijeka Srbi su bili u volji zapadnih sila i zajedno s Poljacima bili najcjenjeniji narod u Evropi. Zna se i zašto.

Poslije pogroma u NDH četrdesetih godina prošlog vijeka ostalo ih je "samo" toliko da kao konstitutivni narod čine "svega" 12,2 odsto stanovnika Hrvatske - oko 600.000. I pored samo trećine koja je tamo ostala Srbi se nisu mogli protjerati iz Ustava Hrvatske. Tek akcijom "Oluja" stvorena je prilika da nestanu s teritorije Hrvatske na bilo koji način i da budu svedeni na tri, četiri procenta stanovnika Hrvatske. Svejedno, postali su nacionalna manjina. Time je zaokružena "tisućugodišnja" čežnja hrvatskih glavara.

Onda nije jasno kako je jedna baka Hrvatica istoričaru dr Lazi Kostiću mogla reći da ne zna kada su se pojavili Hrvati na prostoru današnje Hrvatske, samo je pamtila da su tu odavno Srbi. Znamo i koja im je uloga bila u Krajini između turske najezde i bečke svile, koju je trebalo od islama zaštititi. Tu su bili Srbi. Više Beču nisu potrebni. I nije Zapadu važno da li su ostali samo manjina ili su i danas konstitutivni narod. Ali važno je i te kako svim hrvatskim rukovodstvima i ranijim i sadašnjem. Srpska konstitutivnost ne postoji. Zauvijek je za njih to završeno. Uostalom to se i vidi po tome kako se sporo ili nikako ne opravljaju razorene srpske kuće, kako se gotovo Srbi tamo i ne vraćaju, kako se o povratku sve manje govori...

Kaže Štrbac da Hrvatska i dalje izbjegava da saopšti podatke popisa stanovništva u Hrvatskoj održanog u aprilu, zato što su porazni podaci o trenutnom broju Srba u Hrvatskoj, koji nije veći od tri odsto. Dodaje da se time obistinila izjava nekadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je najavljivao da će Srbi biti svedeni u Hrvatskoj na ispod tri odsto, kao remetilački faktor. Štrbac je rekao da je prije rata u Hrvatskoj bilo registrovano 582.000 Srba ili 12,2 odsto prijeratnog stanovništva i 106.000 Jugoslovena, dok je na popisu 2001. godine u Hrvatskoj registrovano 201.000 Srba i 176 Jugoslovena. Nameće se zaključak da je 400.000 Srba "nestalo, isparilo". Treba li tome komentar !!!!

Misle neki valjda da ratni zločini blijede, da datumi ne postoje, da brojke ne postoje, da živi ljudi, svjedoci ne postoje ili su zaboravili. Ali postoje i postojaće! I ne zaboravljaju!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana