Istina ili mantra

Darko Momić

Praksa i presude Haškog tribunala ne ostavljaju ni zrno sumnje za tvrdnju o njegovom antisrpskom karakteru, a tu etiketu je sam sebi nametnuo time što nije pronašao dokaze da su Naser Orić, Ante Gotovina i Ramuš Haradinaj zločinci. I tačka.

Međutim, lideru SDA Bakiru Izetbegoviću i njegovim ideološkim istomišljenicima to nije dovoljno i nikako ne mogu da oproste Haškom tribunal što ni u jednoj presudi nije eksplicitno naveo da su Srbi genetski genocidaši i najgori i najbestidniji narod od postanka svijeta. Drugim riječima, presude kojima su najviši vojni i politički funkcioneri Srba s ove strane Drine osuđeni za genocid u Srebrenici (Nije bio genocid!) nisu dovoljne Bakiru Izetbegoviću koji u svojoj patološkoj mržnji svakodnevno blati srpski narod do te mjere da tvrdi da su Srbi počinili genocid nad Bošnjacima čak i tamo gdje to nije “utvrdio” ni Haški tribunal.

Ta patološka mržnja prema Srbima i Republici Srpskoj koju sa Izetbegovićem dijeli cijelo političko Sarajevo, uvijajući je često u oblandu “borbe za prava i jednakost svih građana BiH”, ne samo da ne jenjava, već se ispoljava svakodnevnom i na svakom mjestu. Ipak, groteskno djeluje činjenica da je mantra o “genocidašima” i agresiji na BiH posljednji puta ponovljena prije dva dana na Kurban-bajram. Iako elementarna pristojnost nalaže da se bar na vjerske praznike treba uzdržati od poruka punih mržnje, Izetbegović junior pokazao je da je kod njega pristojnost u drugom planu u odnosu na patološku mržnju i političke ciljeve. Posebno zgrožava što je zajedničku sahranu 12 Bošnjaka iz Kozarca ubijenih 1992. godine od strane srpskih snaga u zločinu za koji su odgovorni opravdano završili iza rešetaka, umjesto za poziv na pomirenje iskoristio da poruči da će “šehidska krv i istina očuvati BiH” i ponovi da u “BiH nije bio nesretni sukob, već agresija, genocid, etničko čišćenje”.

U svemu tome, tačno je samo da će istina očuvati BiH, a istina je da su Srbi činili zločine, ali isto tako i da su bili žrtve. Istina je da su u Srebrenici, Prijedoru i brojnim drugim mjestima počinjeni zločini, ali i u Kravici, Bradini i brojnim drugim mjestima. Istina je da je u redovima VRS bilo dobrovoljaca iz Srbije, kao i da su neki od njih počinili zločine nad Bošnjacima i za koje su većinom osuđeni. Ali istina je i da je u tzv. Armiji BiH bilo dobrovoljaca iz arapskih zemalja koji su počinili zločine nad Srbima, a za koje niko od njih nije osuđen.

E ta istina možda može da očuva BiH, ali u tom slučaju mantra o agresiji i “genocidašima” pada u vodu, tako da Bakir Izetbegović i njegovi istomišljenici moraju da odluče šta im je preče. Istina ili mantra!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana