Istina i pravda na ispitu

Vedrana Kulaga Simić

Od završetka rata na ovom dijelu Balkana prošle su gotovo tri decenije, ali ratna tematika još nije ni blizu kraja jer još ima onih koji s vremena na vrijeme huškaju duhove krvave prošlosti - nekada iz srca, a nekad iz potrebe.

Na stotine predmeta ratnih zločina još skupljaju prašinu u pravosudnim ladicama, hiljade osumnjičenih za gnusna djela slobodno šetaju ulicama kao da se ništa nije dogodilo. Kao da nam se pričinjavaju slike svih majki i očeva koji su ušli u pozne godine u crnini, tražeći istinu za postradalu djecu. Kao da umišljamo žal u riječima onih kćeri i sinova koji očeve, stričeve i druge najmilije znaju sa požutjelih slika i iz porodičnih priča. Kao da su devedesete bile ružan san. Kamo sreće, ali nisu.

Hapšenje zloglasnog ratnog komandanta nekadašnjeg Petog korpusa Armije RBiH Atifa Dudakovića i družine njegovih saboraca je odjeknulo s proljeća, a optužnica je podignuta u jesen. Papir je samo potvrdio što su mnogi godinama znali, ali ih, bog zna zašto, nisu htjeli da slušaju. Znali su da je u naletu pripadnika Petog korpusa ubijeno više od 300 Srba, mahom civila u poznim godinama, a na listi za odstrel su bili i zarobljeni vojnici koji nisu ni bili u prilici da se bore za život.

Ti zločini na području Bosanskog Petrovca, Ključa i drugih opština u tom dijelu BiH samo su dio zločina koji ni danas, iako je prošlo isuviše mnogo godina, nisu dobili epilog. I majke ubijenih u Dobrovoljačkoj ulici i Tuzlanskoj kapiji još čekaju istinu o stradanju svojih najmilijih, kao i mnoge druge koje vjera, ipak, polako izdaje.

Vrijeme čini svoje i protiv toga se može samo pravdom, ali i ona je previše usporila. Ni pravdi se, izgleda, ne dolazi pod ovaj dio nebeskog svoda.

Pravosuđe je najviše podbacilo, a nije smjelo ni najmanje. To je jedan od ključnih razloga zbog čega danas, nakon toliko godina, možemo da čujemo sve što čujemo i vidimo što vidimo.

A to je da među nama još ima onih koji bi ratovali ponovo, koji bi ponovo pokušali da osvoje neosvojivo i koji bi bili najsretniji kada bi predmeti zločina zastarjeli.

Obični smrtnici, sa druge strane, žele miran život i da ta istina, koja je jedan od ključeva za budućnost, dođe što prije jer je previše godina proteklo uzalud. U prepucavanjima, u opstrukcijama, lažima, kreiranju raznih strategija i drugih akata koji nikada nisu pokazali rezultate na terenu, kao što ni svi zločinci nisu izvedeni pred lice pravde. Nažalost.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana